Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    On je najplaćeniji gradonačelnik u Srbiji

    Najplaćeniji gradonačelnik u Srbiji tokom prošle godine bio je Zoran Perišić iz Niša, član Srpske napredne stranke. On je u julu 2014. primio 273.333 dinara, što je čak šest i po puta više nego što prosečno zarađuju njegovi sugrađani.

    U vrhu liste gradskih čelnika sa najvećim primanjima izdvajaju se još i Saša Todorović (SNS) iz Sombora koji je u julu primio 147.717 dinara, Čedomir Janjić (SNS), gradonačelnik Zrenjanina, sa zaradom od 141.669 dinara i Jene Maglai (SVM) iz Subotice sa 140.196 dinara, pokazalo je istraživanje Pištaljke o primanjima lokalnih funkcionera.

    Do astronomske cifre na platnom listu Perišić je došao zahvaljujući dnevnicama za službena putovanja koje su mu u julu bile isplaćene i za prethodne mesece. Međutim, čak i ako se izuzmu dodatna primanja, on je sa neto platom od 149.845 dinara i dalje najplaćeniji u celoj Srbiji. Prosečna plata u Nišu je 41.361 dinar.

    Veliki jaz između primanja gradonačelnika i onih u čije ime oni vrše vlast beleži se još u Vranju, Somboru i Loznici gde su prihodi najviših funkcionera preko četiri puta veći od prosečnih zarada.

    Sve podatke o platama gradonačelnika Pištaljka je dobila od gradskih uprava u okviru istraživanja „Opštinski radar“ koje je finansirano od strane Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP). Tokom projekta su od svih gradova i opština u Srbiji traženi podaci o primanjima lokalnih funkcionera. Od dve stotine opština i gradova, 29 lokalnih samouprava  nije odgovorilo po zahtevu za informacije od javnog značaja ni nakon žalbe Povereniku. Podaci o prosečnim platama u gradovima i opštinama preuzeti su od Republičkog zavoda za statistiku (RZS), dok podaci o prosečnim platama za Prištinu nisu dostupni jer RZS ne meri prosečne zarade na Kosovu i Metohiji.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE