Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sony skuplja novac za posao sa senzorima

    Japanski gigant Sony planira da proda deonice i izda obveznicu kako bi prikupio ukupno 441 milijardu jena, odnosno 3,6 milijardi dolara za potrebe finansiranja poslovanja sa senzorima.

    Zacrtani ukupni iznos čini gotovo desetinu Sonyjeve tržišne kapitalizacije, a u kompaniji planiraju da prikupe veći deo iznosa, odnosno 321,5 milijardi jena, primarnom emisijom i sekundarnom javnom ponudom deonica.

    Biće to prvo izdanje Sonyjevih deonica u 26 godina. Preostalih 119,9 milijardi jena prikupiće se izdanjem obveznica koje se mogu pretvoriti u deonice, navodi AFP.

    Prikupljenim novcem Sony planira da finansira poslovanje sa senzorima za fotoaparate, koje bi ubuduće trebalo biti fokus poslovanja japanske kompanije.

    Time Sony odmiče od potrošačke robe poput televizora i pametnih telefona, na kojima se suočio sa žestokom konkurencijom i beležio je gubitke.

    Senzori su tehnički sofisticiran element digitalnih fotoaparata i pametnih telefona i iskristalizovali su se kao jedan od najjačih Sonyjevih proizvoda, uz bok PlayStationu.

    Za razliku od videoigrica, razvoj senzora zahteva kontinuirana opsežna ulaganja. U protekloj fiskalnoj godini Sony je zabilježio neto gubitak od 126 milijardi jena dok u tekućoj očekuju dobit od 140 milijardi jena.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE