Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šest odluka za početnike slikanja

    Ukoliko ste u potrazi za novim hobijem ili kvalitetno ispunjenim vremenom posle posla, a odlučite se da to bude slikanje, evo šest stvari koje morate promisliti i odlučiti pre nego što počnete da stvarate slike.

    Ovaj hobi, koji ima tendenciju da postane nešto više, zahteva dobru pripremu ili planiranje. Ukoliko imate potrebu da iznesete neku ideju na platno potrebno je osmisliti nekoliko stvari koje će nam biti okosnica stvaranja.

    1. Odredite predmet slikanja

    Odlučivanje o subjektu je logučan prvi korak jer određuje format, vrstu podrške koju ćete koristiti i tehnike. Ukoliko imate samo nejasnu predstavu o tome šta bi zaista mogao da bude vaš predmet slikanja, a želite neki atraktivan kao što je poznati pejsaž, skiciranje ili radni crtež će vam mnogo pomoći. Dakle, proverićete da li je sastav i izbor elemenata dobar, bez gubljenja vremena i materijala. Mala studija vašeg platna vam može koristiti kao osnova ili referenca za pune skale slikarstva.

    Ukoliko smatrate da bi preterano istraživanje moglo da ugrozi vašu orginalnost, potrudite se da napravite samo brze skice kao orijentir.

    2. Izaberite format

    Pošto ste odlučili šta ćete slikati razmislite koji format vam je potreban. Da li će to biti pejsaž, portret, kvadrat ili bilo šta drugo izaberite sami u odnosu na to koji će oblik platna odgovarati načinu na koji želite da predstavite predmet. Na primer, dugačko i usko platno se koristi za stvaranje osećaja drame na pejsažu, naročito kada krasi veoma otvoren prostor.

    3. Odredite veličinu

    Veličina platna za slikanje takođe treba da bude svesna odluka. Slika ne treba da bude određene veličine, za početak neka to bude veličina papira koji imate, kasnije ćete uvideti kako veličina platna utiče na sliku. Portreti koji se slikaju na velikim platnima su veoma dramatični. Kada počnete da kupujete platna videćete izbor raznih veličina.

    4. Izaberite osnovu i tehniku

    Osnova se vezuje za pigment u boji. U akrilnim bojama osnova je sintetička supstanca, u uljanim je to prirodno ulje najčešće maka, dok je osnova tempera žumance. Zatim se odlučite za tehniku koju ćete koristiti. Na primer ukoliko izaberete akril da li ćete ga nanositi gusto ili tanko jer i tekstura utiče na doživljaj slike. Kada je reč o akvarelu razmotrite da koristite dodatke koji će usporiti sušenje ili zaštitnu tečnost za bele delove.

    5. Odlučite o vrsti podrške

    Birajte da li ćete da slikate na platnu, iverici ili na papiru. Dalje, da li će platno biti finog ili grubog tkanja, da li će papir biti gladak ili grublji akvarel papir. Ovo neće uticati samo na teksturu završnog rada već ćete se time baviti i tokom stvaranja. Platno se teže prerađuje i u više navrata.

    Ukoliko koristite ulje, akril ili gvaš razmislite da li ćete koristiti podlogu ili da li ćete na osnovnu boju stavljati dopunsku. Kada koristite pastel koje ćete boje papir koristiti i kako ćete slagati boje kao i mnoga druga pitanja morate razmotriti pre slikanja.

    6. Odluke o bojama

    Prvo razmislite da li ćete boje da koristite realno ili ne. Da li ćete svaki deo oslikati njegovom realnom bojom ili želite da slici date određeni ton i izdvojite određenu paletu samo za nju. Rad sa ograničenim spektrom boja može dati smisao jedinstvu u slici, indentifikaciji ili jedinstvu među slikama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE