Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strategija inovacija

    „Sve je više domaćih kompanija koje uviđaju da informatika i tehnologija mogu da im pomognu i da se te investicije višestruko vraćaju. To je značajna promena u odnosu na stanje od pre nekoliko godina“, kaže za BIZLife Vojislav Genić, direktor kompanije SAP za Jugositočnu Evropu.

    Koliko vaša poslovna rešenja mogu da doprinesu unapređenju poslovanja preduzeća?

    Kompleksnost poslovanja danas onemogućava kompanijama da ostvare oko deset odsto svog ukupnog godišnjeg prihoda. Ipak, optimizacijom poslovnog modela i kvalitetnom implementacijom poslovnog softvera kompanije su u mogućnosti da pojednostave svoje poslovne modele, ostvare uštede i uvećaju svoj profit. Svakako, nivo ušteda koji će neka kompanija napraviti zavisi od industrije kojoj korisnik pripada i implementiranog rešenja. SAP trenutno ima razvijena rešenja za 25 industrija i sve linije poslovanja, ipak naša najveća prednost je što smo u mogućnosti da obezbedimo sve elemente softverskog rešenja u jedinstvenoj celini prilagođenoj poslovanju korisnika.

    Koje aplikacije koje ste razvili se najviše koriste u Srbiji?

    Sa pravom danas tvrdimo da je SAP lider u inovacijama kada je u pitanju poslovni softver. U Srbiji našu kompaniju najviše vezuju za ERP rešenja, jer veliki broj najuspešnijih kompanija u Srbiji svoje poslovne procese vodi kroz SAP ERP rešenje. Ipak, naši korisnici pobeđuju na SAP takmičenjima za izvsnost u implementaciji inovativnih projekata. Tako je kompanija EPS prošle godine primila nagradu za izvrsnost u primeni inovativnih HANA rešenja, što je ujedno bio i prvi projekat u regionu gde je implementirana SAP HANA. Još jedan dokaz da su korisnici iz Srbije spremni za inovacije i odgovor na brze tehnološke promene je i nagrada koju je primila kompanija NIS u kategoriji transformacije poslovanja za CRM7 rešenje. Dakle, kompanije ne samo iz Srbije, nego sa celog Zapadnog Balkana ne plaše se inovacija i iskorištavaju mogućnosti koje SAP pruža, tako da u narednom periodu očekujemo i sve veću zastupljenost SAP HANA platforme i inovativnih Cloud rešenja.

    SAP ima i brojna rešenja namenjena za rad državne uprave. Kakva je situacija kod nas po tom pitanju?

    Konsolidacija javnih finansija i potrošnje, kao i reorganizacija javne uprave i javnih preduzeća nalaze se u fokusu. SAP nudi saradnju s državnom upravom Srbije, koja bi mogla da dovede do značajnih poboljšanja u javnoj upravi i javnim finansijama. Kao rezultat tog rada Srbija bi ostvarila značajne uštede u budžetu i još veći napredak u pogledu ostvarivanja ciljeva državne uprave za postizanje usaglašenosti sa propisima EU i svetskim standardima kao što je IPSAS (Međunarodni računovodstveni standardi u javnom sektoru).

    Samo neke od prednosti prelaska na jedinstvenu, integrisanu tehnološku platformu, SAP za javni sektor, koje će Srbija moći da ostvari su transparenta koordinacija javne uprave, unapređenje usluga za građane kroz pristup jedinstvenim i tačnim podacima i upravljanje javnim fondovima.

    Koji su planovi kompanije u narednom periodu?

    SAP svoju strategiju bazira na inovacijama. Smatramo da nije dovoljno samo pratiti poslovne trendove već želimo da ih kreiramo i diktiramo, a zatim ponudimo domaćem tržištu. Kako Cloud više nije budućnost poslovanja već aktuelni poslovni model, u okviru nove SAP strategije je da pored on-premise ponude, sva rešenja budu migrirana na Cloud kako bi naši korisnici još brže i jednostavnije ostvarili konkurentsku prednost na tržištu. Ovim naporom ponudićemo našim korisnicima veći izbor rešenja – cloud, on-premise i hybrid opciju, tako da je pozicioniranje Cloud platforme i mobilnih rešenja nešto čemu ćemo se posvetiti. Pored Cloud rešenja ponosni smo što je SAP je ove godine lansirao S/4 HANA platformu koja omogućava adaptaciju rešenja na svim mobilnim uređajima i kreirana je tako da svojim korisnicima obezbedi poslovne inovacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE