Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otto von Bismarck – Čelični diplomata

    Ove godine se obeležava 200 godina od rođenja takozvanog ’čeličnog kancelara’, velikog diplomate i jedne od najbitnijih istorijskih i političkih ličnosti u istoriji Nemačke. Njegov život i dela praćeni su mnogim suprotnostima i dualizmima koji su zajedno činili ličnost Otto von Bismarcka.

    Iako je kao kancelar bio u službi cara, Bismarck se često smatra glavnom vladalačkom figurom. Upravo se njegovoj politici pripisuje ujedinjenje 25 nezavisnih država u veliko Nemačko carstvo pod vođstvom Pruske. U prilog važnosti ovog državnika govori i podatak da je bio jedan od autora prvog ustava, pa je očigledno imao velikog učešća u svim državnim koracima i potezima.

    Odluke je menjao u skladu sa potrebama carstva za koje je bio vezan dušom i telom. Prvenstveno je bio protiv stvaranja nemačkih kolonija, da bi petnaest godina kasnije uspostavio zaštićena područja u Africi i Aziji, što čini pre svega zbog svoje liberalne opozicije koja je bila naklonjena Britaniji. Sa druge strane, carstvo je bilo parlamentarna monarhija u kojoj parlament nije imao veliku ulogu. Bismarck ga je sam najviše ograničavao, jer su prema njegovom mišljenju stranke predstavljale opasnost po carstvo. Zauzvrat, uveo je opšte pravo glasa, zdravstveni i penzioni socijalni sistem, kao i osiguranje u slučaju nezgode, na osnovu kojih dobija simpatije stanovništva.

    Prvi nemački kancelar često je smatran utemeljivačem nemačkog militarizma koji će ostati u svesti Nemaca u godinama koje dolaze. Njegova dela pokazuju i suprotno. Veliki diplomata često je državne probleme rešavao mudrim taktikama i pregovorima. Ipak, oko nekih stvari nikada nije raspravljao i donosio je veoma radikalne zakone i odluke, ali je izabran demokratski i danas mnoge ulice i insitucije nose njegovo ime. Kada je Srbija u pitanju poznata je njegova rečenica „Mi i Srbi pokorili bismo Evropu“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE