Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tajna nemačkog hleba

    Kada je u pitanju nemačka kuhinja hleb je svakako na vrhu liste specijaliteta, ali ova namirnica za Nemce predstavlja mnogo više od hrane. Umeće pravljenja hleba Nemci pokušavaju da uvrste u UNESCO-vu listu nematerijalnih dobara. U Nemačkoj se proizvodi preko 300 vrsta crnog i belog hleba i više od 1.200 vrsta mini-hleba i peciva.

    Hleb se koristi svakodnevno i obavezan je deo slavskih trpeza. Za doručak Nemci najčešće jedu mini-hleb u kombinaciji sa puterom, namazima, tvrdo kuvanim jajima, sirom i viršlama. Večera je često lagana, ali ručak mora da bude obilan i tada se seku kriške hleba servirane sa kobasicama i povrćem. Nemačka je poznata po brojnim festivalima u okviru kojih se služe perece i peciva, dok se prilikom proslava i praznika peku posebne vrste hleba raznih oblika.

    Svaka regija u Nemačkoj ima svoj recept za pravljenje hleba, pa tako u severnom delu možete primetiti izobilje crnog, veoma sitog ražanog hleba, dok na jugu preferiraju lagan hleb od pšenice. Najčešće za pečenje koriste ražano brašno, nekada u kombinaciji sa pšenicom, i može posedovati još neke sastojke kao što su ovas, ječam, luk, orasi, semenke suncokreta, maka i susama, sir, slaninu, bilje i začine.

    Mnogi smatraju da je tajna nemačkog hleba u brašnu koje se pravi na različite načine od mnogih žitarica. Kvalitetno brašno pravi dobru strukturu hleba, daje prepoznatljiv ukus, obezbeđuje masti, proteine, ugljene hidrate i vitamine, i daje pecivu specifičan izgled i strukturu karakterističnu za svaku vrstu brašna.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE