Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko smo zdraviji od Grčke?

    Grci na referendumu biraju da li su "za" ili "protiv" mera koje predlažu kreditori, a srpski ministar finansija Dušan Vujović podvlači crtu između dve zemlje, ističući da su "lekovi za Grčku sada mnogo teži od onih za Srbiju".

    Ministar finansija izjavio je da je Grčka na početku krize bila u sličnoj situaciji kao Srbija, imali su dugove i deficit, a zato što nisu "tu bolest rešavali na vreme", pa su "lekovi za Grčku sada mnogo teži od onih za Srbiju".

    "Grčka je dobila paket mera, koji je na papiru nudio rešenje, ali su socijalni i politički troškovi tih mera bili preveliki. Nisu ih dobro sproveli, a recesija time izazvana je bila dublja za jednu četvrtinu", rekao je Vujović, podsetivši da je dug Grčke bio tri puta veći nego dug Srbije u odnosu na BDP.

    "Oni su krenuli kasno, mere su bile oštre, a ceo proces kod njih je možda mogao bolje da se vodi pre tri, četiri godine. Nije to urađeno i došli su u situaciju da građani izraze revolt na izborima."

    Na talasu poverenja glasača, premijer Alexis Tsipras je pokušao da pregavara sa kreditorima, ali oni imaji iza sebe svoje ulagače, a političari birače i niko nema neograničen prostor da pravi ustupke, rekao je Vujović.

    Ministar je naveo da je Grčka "išla na konfrontaciju" sa kreditorima i došlo je do toga da Tsipras traži krajnji odgovor na referendumu – da ili ne za program mera. "Međutim, mnogi svetski mediji pišu da program više i ne postoji, jer su svi rokovi prošli", ističe Vujović.

    Govoreći o Srbiji, on je rekao da se kod nas u reforme ušlo iz pozicije relativno malog deficita i duga. "Bio je poslednji trenutak kad smo krenuli u program, a sad već imamo dobre rezultate", rekao je Vujović.

    Vujović je rekao da su premijer Aleksandar Vučić i on kao ministar finansija reagovali odmah kada je Cipras dobio izbore i izašao sa svojim stavovima.

    "Rekli smo da to zvuči lepo, ali je suviše lepo da bi bilo realno. A ovo što mi predlažemo je put reformi koje mogu da se izdrže. A u Grčkoj je put zakasnelih reformi i prevelikih troškova."

    Neki su poverovali da će to proći, da će Grčka dobiti oprost dugova i da će se izvući iz toga, a mi smo odmah rekli, jedino težak put i pravi lekovi mogu da daju rešenje za našu situaciju, rekao je Vujović.

    Komentarišući izjavu Noama Chomskog da je "napad na Grčku sramotan", te da bi Grčkoj trebalo ili radikalno restrukturirati ili ukinuti dug, Vujović je rekao da je to trebalo ranije reći kada je Grčka uzimala milijarde evra kredita.

    Deficit na kraju juna tek 1,5 odsto BDP

    Ministar finansija kaže da je deficit budžeta u prvih šest meseci samo 1,5 odsto BDP, što je 4,5 puta bolje nego u istom periodu 2014. kada je iznosio 6,6 odsto.

    "To je neverovatan rezultat. Na kraju juna smo od planiranih 105 milijardi dinara deficita, imali ispod 30 milijardi. Uštedeli smo gotovo 80 milijardi dinara", rekao je Vujović.

    Ključna stvar za postizanje ovog rezultata su, kako je rekao, manje plate i penzije. "Nismo imali ništa drugo krupno, a odatle su krenule sve druge mere, smanjenje troškova i povećanje prihoda", rekao je Vujović.

    Prema njegovim rečima, prihodi su veći za 42 milijarde, a 15 milijardi čini bolja naplata poreza i akciza, dok 25-30 milijardi čine neporeski prihodi – dividende javnih preduzeća, 4G tehnologija…

    Vujović je naglasio da postoji samo jedan elemenat uštede na koji vlada ni ministarstvo nisu ponosni, a to su uštede od 10 milijardi dinara na kapitalnim investicijama. "Nismo imali spremne projekte, eksproprijacija ide sporije, operativa je spora", rekao je on.

    On je ponovio da je Srbija u trogodišnjem programu, jer bi u jednogodišnjem bilo potrebno veliko odricanje, ali se, kako je kazao, rezultati već vide.

    "Kad smanjite deficit, smanjujete dug, a kad smanjite dug i kamate padaju", rekao je Vujović i dodao da bi novac od ušteda, vlada ulagati i u investicije poput izglradnje škola, završetak infrastrukture.

    "Ako privatizujemo Telekom, novac će biti usmeren na stvari koje zatvaraju propuste iz prošlosti i podstiču ekonomski rast", rekao je Vujović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE