Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I klinci biraju profile koji vode u inostranstvo

    Baš kao što brucoši žele informacione tehnologije jer sa tim mogu najlakše u inostranstvo, sa istim argumentom i mali maturanti biraju srednje škole, usled čega će zanatske učionice ostati prazne, dok su medicinski smerovi postali pravi hit.

    Od cele generacije sa 69.000 malih maturanata, samo sedmoro se odlučilo da ode u zidare, ali pošto je za jedno odeljenje potrebno bar 15 đaka, moglo bi da se dogodi da se ove godine niko ne školuje za zidarski zanat, pišu Novosti.

    I sa ostalim zanatima slika je ista ili gora – Građevinskoj školi u Beogradu prijavila su se po tri tesara i armirača, jedan krovopokrivač, u Loznici šest dekoratera zidnih površina…

    Iako u ovim školama đaci dobijaju stipendije kompanija, imaju obezbeđen dom i posao nalaze čim dobiju diplomu, ove godine interesovanje je dodatno opalo.

    Nećemo imati nijednog novog mašinbravara u Beogradu, a u celoj Srbiji prijavljena su 23. Kad bi se zainteresovani za auto-limara iz svih tehničkih škola skupili, jedva da bi formirali jedan razred.

    Za obućara se prijavilo po jedno u Beogradu, Rumi i Apatinu i troje u Beloj Palanci. Od 25 škola, koje obrazuju mesare, samo šest je uspelo da prikupi kvotu predviđenu planom upisa.

    Sa druge strane, za pojedine škole bila je prava jagma. Najteže je bilo upisati se u odeljenja za farmaceutskog tehničara. U čak 19 gradova za ovaj smer bilo je potrebno više od 90 bodova. Slično je bilo i za ostale medicinske profile, zubnog i medicinskog tehničara, kao i za za fizioterapeute.

    Isti trend kao pri upisu na fakultete pokazali su i mali maturanti – glavom su već u inostranstvu. Iako je plata medicinske sestre u Srbiji tridesetak hiljada dinara, na ove smerove je najveća navala i najbolji đaci odlaze za masere, babice, negovateljice i druge medicinske profile.

    >>>>Dajem otkaz i odoh u Irak!

    Baš kao što brucoši biraju informacione tehnologije, uz argument da sa tim mogu najlakše u inostranstvo. Tako će Srbija vremenom ostati bez zanatlija, jer ih neće biti, ali i ovih drugih, jer će je napustiti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE