Blagi optimizam nemačko-srpskih kompanija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blagi optimizam nemačko-srpskih kompanija

  Kompanije, članice Nemačko-srpskog privrednog udruženja blago su optimistične kada je reč o ekonomskim perspektivama. Stav mnogih od njih je da konkretni rezultati reformi, koje je Vlada Srbije počela da sprovodi prošle godine, još nisu u potpunosti vidljivi. Oko 42 odsto ispitanika proces reformi ocenjuje kao nezadovoljavajući. Međutim, 44 odsto je mišljenja da se taj proces odvija na zadovoljavajući način. Svega 14 odsto predstavnika preduzeća ocenjuje ovaj proces kao dobar.

  Uzimajući u obzir rezultate ovogodišnje ankete, ali i prošlogodišnje, procena opšte situacije u privredi Srbije je identična. Dve trećine anketiranih očekuje lošiju privrednu situaciju u ovoj godini. Od 100 anketiranih preduzeća samo deset odsto očekuje poboljšanje u 2015. u odnosu na 2014. Kao ni prethodnih godina, ne nazire se konkretna nada u privredni rast. Ovakakv stav je skoro nepromenjen od početka svetske krize 2008/2009.

  Može se reći da dozu optimizma unosi podatak da kompanije sopstveno poslovanje ocenjuju boljim nego opštu privrednu klimu. Sopstveno poslovanje jedna trećina ocenjuje kao dobro, skoro 60 kao zadovljavajuće, a samo četiri odsto nije zadovoljno. Nemačko-srpske kompanije na tekuću godinu gledaju sa manje optimizma nego prošle godine. Međutim i dalje je primetan pozitivnan trend: manje od polovine ispitanika očekuje poboljšanje situacije u njihovoj firmi, a 50 odsto prognozira nepromenjenu poslovnu situaciju. Samo sedam odsto smatra da će se situacija pogoršati u odnosu na 2014.

  Kada je reč o razvoju poslovanja očekivanja su skromnija od prošlogodišnje ankete. Ona se ogledaju i u planovima za zapošljavanje i investiranje. Naime, prethodne godine je skoro svako drugo preduzeće očekivalo zapošljavanje novih radnika. Ove godine to eventualno planira  tek svako treće preduzeće. U 47 odsto preduzeća ne očekuje se promena u broju zaposlenih u ovoj godini. Ali, duplo više ispitanika nego 2014, čak 17 odsto procenjuje da će smanjiti broj radnika.

  Slično kao i u prethodnoj godini, 39 odsto preduzeća želi više da investira u 2015. Ipak 22 odsto njih, ima procenu smanjenja investicija ove godine. Ova cifra je nešto viša nego prilikom prošlogodišnjeg anketiranja. 

  Pravna sigurnost, ekonomska politika, javna administracija i transparentnost na tenderima za javne nabavke oblasti su sa najlošijim prosekom prilikom ocenjivanja. Kada je reč o borbi protiv korupcije i kriminala, kompanije nisu dale zadovoljavajuće ocene. Ova oblast je prošle godine bila malo bolje ocenjena.

  Zadovoljavajuće ocene dobili su kriterijumi koji se odnose na tržište rada u Srbiji: nemačko-srpska preduzeća zadovoljna su produktivnošću i motivacijom radnika, njihovim kvalifikacijama, akademskim obrazovanjem, troškovima rada i opštom raspoloživosti stručnjaka.

  U okviru ankete sprovedene u 16 država Srednje i Istočne Evrope učesnici su ocenjivali i druge države Srednje i Istočne Evrope. U kategoriji poželjne privredne lokacije Srbija se od 20 zemalja našla na 11. mestu. Na pitanje da li bi ponovo investirali u Srbiji, 88 odsto preduzeća je odgovorilo pozitivno. Preduzeća koja već posluju u Srbiji imaju bolje mišljenje o Srbiji od preduzeća koja nikada nisu poslovala ovde.

  Nemačko-Srpsko privredno udruženje deset godina unazad sprovodi istraživanje među svojim preduzećima članicama o privrednom ambijentu u Srbiji. Rezultate ankete uvek prate zahtevi za prilagođavanje i poboljšanje važnih uslova poslovanja. Ti uslovi uostalom i određuju kvalitet Srbije kao privredne lokacije, ali predstavljaju i potencijal za investicione planove. Sa porastom nemačko-srpske robne razmene od 6,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, zabeležen je promet od 2,96 milijarde evra. Za ovu godinu predviđeno osnivanje Nemačko-srpske privredne komore, prve bilateralne komore u Srbiji, u čijem sastavu će se naći Delegacija nemačke privrede u Srbiji i Nemačko-srpsko privredno udruženje sa svojih oko 300 članova.

  I OPET BI INVESTIRALI

  Dr. Ronald Seeliger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja i direktor Hemofarm a.d. rezimirao je rezultate ankete o privrednom stanju na konferenciji za novinare: „Dobro je što većina kompanija, uprkos svemu, sopstveno poslovanje u Srbiji vidi kao zadovoljavajuće. U izazovnim privrednim uslovima, ne samo u Srbiji, sigurnost u budućnost sopstvenog preduzeća je više nego važna. Međutim, kada je reč o opštem ambijentu, o generalnoj ekonomskoj perspektivi, indikativno je da značajan broj kompanija ne oseća efekte reformi, što može da bude dobra osnova za analizu dosadašnjeg uspeha samog procesa. I ove godine, kao i prethodnih, privrednici iznose skoro identične primedbe koje se odnose na rad administracije, pravnu sigurnost, transparentnost tendera, anktikorupcijsku borbu. Ponoviću rečenicu iz 2014. – sve ovo onemogućava dugoročno planiranje i izaziva nesigurnost kod privrednika. Uprkos navedenim problemima, ohrabrujuće je da gotovo 90 posto kompanija navodi da bi opet investiralo u Srbiju. A to je ključna poruka za sve nove investitore. Mi smo sa svoje strane spremni da pomognemo Vladi u sprovođenju reformi, jer verujem da je jedino u takvoj vrsti partnerskog odnosa moguće suštinski poboljšati privredni ambijent, što će samo po sebi doneti nova investiciona ulaganja.“

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE