Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo je (izgleda) put do bolje plate

    Ako ste mislili da je vitko telo, besprekoran ten, simetrično lice, uslovi da postanete maneken ili fotomodel, varate se. To su uslovi da dođete do bolje plate.

    Eva Sierminska iz luksemburškog Instituta za društvena istraživanja piše da lepe žene primaju 20 odsto veću platu od prosečne u Nemačkoj, ali ni muškarcima markantno lice, telo u formi i sportski izgled nisu naodmet kad traže posao, to će im doneti prosečno 14 odsto veću platu, prenosi Večernji list.

    Od devedesetih naovamo na ceni je vitka figura i asketski izgled, oni navodno obećavaju veći učinak, bolje zdravlje. Prema istraživanju, najbolje izgledaju menadžeri i drugi šefovi, možda i zato što se bolje hrane i vežbaju.

    Ne samo u Nemačkoj, šefovi će se svuda prepustiti i zaneti lepim licem, piše nemački Spiegel. Lepota se posebno ceni u marketingu i uslugama. Dakle, sportski tip prodavača prodoće više automobila, poletna konobarica više pića, a negovana kozmetičarka više krema. Tako bi barem trebalo biti u teoriji. Muškarci u proizvodnji pak ne smeju biti mršavi.

    Pothranjeni ljudi zarade i do osam odsto manje od prosečno teških i od nešto debljih muškaraca. Problem diskriminacije pri zapošljavanju u Kaliforniji je rešen jer poslodavci od podnositelja molbe ne smeju tražiti ni fotografiju ni pitati za datum rođenja. Zato autorka ovog istraživanja apeluje na promenu običaja i u Nemačkoj, prenosi Večernji list.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE