Darku Šariću 20 godina zatvora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Darku Šariću 20 godina zatvora

  Specijalni sud u Beogradu osudio je danas Darka Šarića na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

  Članovi njegove organizovane grupe osuđeni su na zatvorske kazne od 11 do 20 godina.

  Svedok saradnik Draško Vuković osuđen je na osam meseci, Radan Adamović na 10, a Nebojša Joksović na pet meseci.

  Darku Šariću se sudilo u odsustvu, sve dok se nije predao vlastima 18. marta 2014. godine i od tada se nalazi u pritvoru.

  Sve vreme trajanja postupka Šarić je negirao krivicu, tvrdeći da nema dokaza da je on organizator šverca kokaina i isticao je da je proces politički montiran.

  Ovo je prvostepena presuda na koju će moći da se uloži žalba Apelacionom sudu.

  Postupak, koji se vodio po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je njih 14 još u bekstvu, počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zaplenom oko dve tone kokaina u Urugvaju. Oni se terete za šverc kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

  U završnoj reči, Tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo je da se Šarić i ostali optuženi osude na maksimalne kazne zatvora od 30 do 40 godina, ocenjući da za njih nema olakšavajućih okolnosti, jer su sve "radili s direktnim umišljajem, a pobude su bile isključivo sticanje enormne finansijske koristi".

  Optuženi su i Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

  U bekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana Interpolova poternica.

  Darko Tošić uhapšen je 5. jula u Amsterdamu, ali prema poslednjim informacijama, holandske vlasti ga još nisu izručile Srbiji.

  Tokom trajanja postupka Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović postali su svedoci saradnici, ali se oni ne izuzimaju od optužbe, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

  Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom je zaključilo devet članova kriminalne grupe: Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

  Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u budžet Srbije slilo više od milion evra.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE