Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Eurobank preuzela filijalu Alpha banke u Bugarskoj

    ALPHA BANK S.A. (,Alpha banka’) i Eurobank Ergasias S.A. (,Eurobanka’) objavile su da su postigle preliminarni dogovor o preuzimanju filijale Alpha banke u Bugarskoj od strane ogranka Eurobanke u Bugarskoj – Eurobank Bugarska AD (,Postbanka’).

    U zajedničkom saopštenju dve banke navodi se da je transakcija u potpunosti u skladu sa planovima za restrukturiranje Alpha banke i Eurobanke, koje je Evropska komisija odobrila 2014. godine, a koji podrazumevaju, između ostalog, da se svaka banka fokusira na poslovanje samo na najvažnijim tržištima.

    Ova transakcija obuhvata celokupno bankarsko poslovanje filijale Alpha banke u Bugarskoj, koje se sastoji od depozita u vrednosti od 254 miliona evra i bruto kredita od 410 miliona evra. Po završetku transakcije, Postbanka će imati mrežu od preko 200 ekspozitura  širom zemlje i više od 3.000 zaposlenih.

    Očekuje se da preuzimanjem ove filijale Postbanka ojača svoju tržišnu poziciju u bugarskom bankarskom sektoru i uveća bazu klijenata i u sektoru stanovništva i u sektoru privrede. Po završetku ove transakcije, Postbanka će postati četvrta po veličini banka u  Bugarskoj na osnovu depozita i kredita.

    Predviđa se da će Postbanka početi da ostvaruje prednosti od ove sinergije u drugoj godini nakon preuzimanja, uz zadržavanje visoke kapitalne adekvatnosti i velike likvidnosti. Na nivou cele grupe,  očekuje se će ova transakcija marginalno da poboljša poziciju Eurobankeu pogledu kapitala.

    Ova transakcija je neutralna po Alpha banku u pogledu kapitala i u punom skladu sa njenom posvećenošću poslovanju isključivo na najvažnijim tržištima.

    Do završetka ove transakcije, ekspoziture će nastaviti da klijentima Alpha banke pružaju celokupan spektar usluga kao i do sada, dok će nakon okončanja transakcije klijenti koristiti mrežu ekspozitura  Postbanke.

    Očekuje se da ova transakcija bude završena do kraja 2015. godine, nakon usvajanja svih potrebnih dokumenata i dobijanja svih dozvola za izvršenje transakcije u Bugarskoj, Grčkoj i od nadležnih tela Evropske unije.

    Savetnik Eurobanke u ovoj transakciji je Mediobanca, dok je savetnik Alpha banke Citigroup.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE