Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trump Reality: Kleveći glasno i vodi konzervativce sa sobom

    Trumpovi  vulgarni komentari o emigrantima iz Meksika koštali su ga poslovnih dogovora i izvrgli ruglu javnosti.  Ali najnovije američke ankete pokazuju da vodi među kandidatima na republičkim izborima. Kako to da mu je ovakva senzacija donela glasače a ne naudila?

    Magnat i televizijska ličnost, Donald Trump, objavio je prošlog meseca svoju kandidaturu na republičkim izborima u SAD, i to tako što je klevetao meksičke emigrante. “Oni donose drogu, kriminal, oni su silovatelji” izjavio je u jednoj emisiji.

    Hispano Amerikanci, koji čine 17% populacije SAD, bili su zgroženi. Ovakve izjave dovele su do toga da je izgubio nekoliko poslova, da je javnost počela da ga kritikuje, ali i da dobije nove glasače.

    Postavlja se pitanje kako to da su njegove “zapaljive” izjave poput “Meksikanci su velika infekcijska bolest” u stvari udvostručile broj njegovih pristalica. Po George Bushu, Trump to radi da bi “zapalio javnost, ali i da bi privukao pažnju, što je organizovani princip njegove kampanje.”

    Kako “Economist” piše, ako republikanci osvoje Belu kuću, moraće da se pozabave prednostima demokrata – a to je velika podrška Afro i Hispano Amerikanaca, kao i Azijaca. Moraće nekako da “spakuju” pod isti krov imigrante i ksenofobične, ne-bele i fanatike. Trump je sada ovu tenziju doveo do usijanja.

    Iako se čini da je ovaj poznati bilioner trenutno najomraženija ličnost, to mu u stvari odlično pristaje. Trump je uvek bio predstava siromašnog čoveka – o bogatom čoveku. On već decenijama gaji svoj kult ličnosti – besramno gramziv, tvrd pregovarač, neustrašivo iskren. Milioni Amerikanaca mu se dive. Konzervativni Amerikanci u njemu vide dominantnog borca i autoritet.

    Trump je izgleda pronašao slabu tačku, a to je da su mnogi “beli” konzervativni Amerikanci nervozni jer im opada dominacija u svim sferama politike. Ovaj strah Trump je preokrenuo u svoju korist – predsednički izbori su ultimativni Reality show, a Trump zna kako da glumi.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE