Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grcima `presolili` PDV

    Povećanje poreza na promet u Grčkoj izazvalo haos u kafanama i supermarketima, privatnici se žale da će ostati bez mušterija.

    Teške mere za Grke jesu novi porez na ostvarenu dobit koji je za mnoge proizvode i usluge porastao sa 13 na 23 posto, što je ozbiljno opterećenje za porodični budžet, za malu privredu, restorane, uslužne delatnosti, ali i za gradski, brodski i avionski prevoz…

    Najviše je problema, pri tome apsurdnih, kod tradicionalnog suvlakija. Prema novim propisima, suvlaki od svinjskog ili pilećeg mesa ima PDV od 13 posto, ali kako se obično soli, dodaje se aleva paprika ili paradajz, ulazi u kategoriju PDV od 23 posto.

    Ugostitelji se hvataju za glavu jer ne znaju kako da objasne kupcima da će umesto 2,40 evra njihov suvlaki koštati skoro tri evra ako ga posole.

    Naime, so je jedan od proizvoda koji je u kategoriji većeg PDV kao i goveđe meso. U mesarama Grci kupuju samo piletinu i svinjsko meso jer je govedina skuplja 10 odsto. Tako je mleveno svinjsko meso sa PDV-om od 13 procenata, a goveđe ili juneće 23 odsto.

    Žale se krojači, obućari, električari i vodoinstaleri, od kojih mnogi kažu da sa PDV od 23 posto imaju mnogo manje posla. Grčki taksisti su pre desetak godina bili "carevi na ulicama", sada satima stoje prazni na taksi-stanicama, jer sa novim cenama, distanca koja je pre desetak godina koštala tri evra, sada je 11 evra…

    Do aerodroma treba spremiti oko 40 evra. Poskupeo je brodski prevoz i prema prvim procenama očekuje se da će se broj putnika smanjiti za 30 odsto, a poskupeće i avio-karte.

    Na Zapadu se ponovo pokreću priče da bi Grci mogli da prodaju neko ostrvo i tako se spasu bankrota. Ovakve ironične naslove u nemačkim listovima Grci vrlo bolno primaju i doživljavaju kao posezanje na nacionalni i teritorijalni integritet.

    Međutim, "sila zakon menja" pa nije nemoguće da se neko od šest hiljada ostrva nađe na famoznom spisku privatizacije iz koje, po dogovoru sa Briselom, grčka vlada treba da dođe do 50 milijardi evra koje će položiti u posebni fond za refinansiranje banaka, otplatu državnog duga i projekte razvoja.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE