Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sanaderu ukinuta presuda u slučajevima Hypo banka i Ina-MOL

    Zagrebački Jutarnji list objavio je danas, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo banka i Ina-MOL.

    U tim slučajevima, Sanader je pravosnažno osuđen na osam i po godina zatvora za ratno profiterstvo i primanje 10 miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija. Suđenje je bilo objedinjeno.

    Prema navodima Jutarnjeg lista, koji se poziva na dva nezavisna izvora od kojih je jedan iz Ustavnog suda, sednica povodom Sanaderove ustavne tužbe održana je u utorak.

    Za sada nisu poznati razlozi ukidanja, odnosno za koja je Sanaderova ustavna prava Ustavni sud zaključio da su mu prekršena tokom sudskog postupka, ali je, navodi list, izvesno da će suđenje biti ponovljeno.

    Bez obzira na ukidanje presude, bivši premijer će ostati u pritvoru budući da je u slučaju „Fimi-medija“ prvostepeno osuđen na devet godina zatvora.

    Bivši premijer Hrvatske pravosnažno je osuđen na osam i po godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju "Hypo banka“, odnosno uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 90-ih.

    U istom postupku, osuđen je i u slučaju „Ina-Mol“ za primanje 10 miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u Ini. Županijski sud u Zagrebu izrekao mu je krajem 2012. deset godina zatvora, a Vrhovni sud je prošle godine potvrdio presudu, ali je kaznu smanjio na osam i po godina.

    Prvostepeno je na devet godina zatvora osuđen i u slučaju „Fimi-medija“, zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom na čijem je čelu bio, i još devet fizičkih i pravnih osoba. U tom najvećem korupcionaškom slučaju svi su osuđeni za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i institucija, preko privatne marketinške agencije Fimi-medija.

    U još nekoliko slučajeva Sanader se tereti za korupciju.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE