Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I dalje vlada interesovanje za investicije u Srbiji

    U toku proteklih godinu dana, Švajcarsko-srpska trgovinska komora (ŠSTK) je implementirala brojne i raznovrsne aktivnosti, a u cilju daljeg jačanja ekonomskih odnosa Švajcarske i Srbije, kaže za BIZLife Ana Grujović, izvršni direktor Komore i izdvaja seminar „Srbija: vaša nova poslovna destinacija“, koji je održan 2. aprila 2015, u Privrednoj Komori Ženeve, jednoj od najstarijih privrednih komora u Švajcarskoj.

    „Ovaj seminar je pružio mogućnost preduzećima iz Ženeve da saznaju više o Srbiji kao potencijalnoj poslovnoj destinaciji, i da dobiju detaljne informacije u vezi sa srpskim poslovnim okruženjem, vodećim sektorima srpske privrede, fiskalnim sistemom, kao i da čuju iskustva švajcarskih kompanija koje već posluju u Srbiji.“

    Grujović napominje da je takođe održana i prva konferencija udruženja, pod nazivom „Švajcarsko-srpski bilateralni odnosi“, u oktobru prošle godine, koja je okupila  više od 80 predstavnika državnih organa, privatnog sektora, poslovnih udruženja i drugih interesnih grupa, radi uspostavljanja javno-privatnog dijaloga i stvaranja platforme za direktne razgovore između državnih zvaničnika i privatnih preduzeća.

    „Pored toga, seminar na temu „Carinske procedure i postupci“ je bio organizovan sa ciljem da se pruži podrška kompanijama čije je poslovanje orijentisano na trgovinu, i da se kroz predstavljanje i objašnjenja carinskih procedura i postupaka poveća konkurentnost kompanija, a naročito malih i srednjih preduzeća“, kaže Grujović i dodaje da je ŠSTK bila jedan od učesnika poslovnog foruma „Srbija na putu moderne ekonomije“, koji je održan 16. juna 2015, u Cirihu.

    U prošlogodišnjem intervjuu za BIZLife ste bili mišljenja da postoji interesovanje švajcarskih kompanija za investiranje u Srbiji. Da li smo u ovih godinu dana imali neku investiciju i kakva su očekivanja za naredni period?

    Da, i dalje postoji interesovanje švajcarskih kompanija za investiranje u Srbiji, i mi dobijamo upite švajcarskih firmi o uslovima poslovanja u Srbiji, što potvrđuje njihovo interesovanje za razvijanje poslovnih aktivnosti na domaćem tržištu.

    Konkretno, u toku protekle godine je kompanija Sika otvorila je u Šimanovcima fabriku za proizvodnju materijala za specijalne namene u građevinarstvu u koju je uloženo 4,2 miliona evra. Zatim, kompanija Nestle Adriatic je otvorila u Surčinu pogon za prečišćavanje tehnoloških i sanitarnih otpadnih voda, u koji je uložila 1,2 miliona evra.

    Konačno, prvi švajcarski hotel u Beogradu, Holiday Inn Express,  je otvorio svoja vrata za goste u julu ove godine, dok je zvanična inauguruacija hotela najavljena za septembar 2015.

    Da li sarađujete sa ostalim stranim privrednim komorama i organizacijama, kao i sa domaćim?

    Građenje jake mreže institucionalnih partnera, kako u Srbiji, tako i u Švajcarskoj, je bio, i ostaje jedan od naših osnovnih ciljeva razvoja. U skladu s tim, u septembru prošle godine je organizovana ekonomska misija u Švajcarskoj, koja se sastojala iz sastanaka sa brojnim švajcarskim organizacijama, kao što su Privredna komora Švajcarska – Centralna Evropa (SEC), Global Enterprise Switzerland (S-GE), Economiesuisse i brojne druge.

    Paralelno smo radili i na uspostavljanju saradnje sa domaćim institucijama, te bih napomenula da je seminar „Carinske procedure i postupci“ organizovan upravo zahvaljujući uspešnoj saradnji sa Upravom Carina RS i Privrednom Komorom Srbije.

    Za ovih godinu dana na koje segmente poslovanja u Srbiji su se vaše članice najčešće žalile, a šta su isticale kao prednost srpskog tržišta?

    Naše firme-članice ističu brojne prednosti domaćeg ekonomskog okruženja, kao što su strateški geografski položaj, kvalifikovana radna snaga, brojni sporazumi o slobodnoj trgovini koje je Republika Srbija uspostavila sa trgovinskim partnerima, kao i blizina Srbije švajcarskom tržištu.

    S druge strane, najčešće primedbe se odnose na kompleksne administrativne procedure, sivu ekonomiju, kao i nedostatak pravne sigurnosti.

    U skladu s tim, svako dalje unapređenje transparentnosti i stabilnosti lokalnih uslova poslovanja će svakako povećati privlačnost Srbije kao potencijalne poslovne destinacije za sve strane firme, uključujući i švajcarske kompanije. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE