Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Recept za nove investicije je jednostavan, ali je primena sporna

    Švajcarski investitori zapošljavaju više od 10.000 ljudi u Srbiji i uložili su preko 500 miliona evra u poslednjih 10 godina, što Švajcarsku čini jednom od 10 najvećih investitora. Međutim, prema mišljenju Marinka Ukropine, predsednika Švajcarsko-srpske trgovinske komore, postoji prostor za dalji porast obima investiranja.

    „S obzirom da su velike švajcarske korporacije već prisutne i uspešne, one mogu privući značajan broj malih i srednjih preduzeća koja će slediti iskustva i preporuke velikih korporacija”, kaže Ukropina.

    Mišljenja ste da je regulativa Srbije usaglašena sa EU, ali da nije implementirana. Koje su vaše najveće zamerke poslovnom okruženju Srbije?

    Dosledno poštovanje postojeće zakonske regulative, propisa i međunarodnih standarda je osnova bilo kakvog napretka u bilo kom kraju sveta, pa zašto to ne bi bilo tako i u Srbiji. To je preduslov uspešnog poslovanja, a to dokazuju sve švajcarske kompanije koje posluju u Srbiji, demantujući na taj način sve one koji izbegavaju redovno plaćanje poreza i doprinosa, nelegalno zapošljavaju radnike, ne primenjuju zakonske propise zaštite životne sredine ili zdravlja i zaštite na radu, ne proizvode bezbednu hranu, a suprotno zakonskim propisima je puštaju u promet i još mnogo sličnih primera.

    Kod nas je mnogo zakona i propisa usaglašeno sa onima koji važe u EU, ali nažalost ni sam zakonodavac ne insistira mnogo na doslednoj primeni, već se, iz ko zna kojih razloga, dozvoljava nepoštovanje zakonske regulative, što u krajnjem efektu nikome ne može doneti dobro, sem onima koji od toga trenutno profitiraju.

    Kako privući mala i srednja preduzeća iz inostranstva da investiraju u Srbiju? Koje su to mere koje bi Vlada trebalo da usvoji kako bi ovo tržište učila atraktivnijim za ulaganje?

    Recept je vrlo jednostavan, ali je sporna njegova primena; obezbediti sigurnu poslovnu klimu u kojoj vladaju fer pravila. Da bi se to ostvarilo, potrebno je na prvom mestu dosledno insistirati na primeni legislative i putem inspekcijiskih organa to redovno kontrolisati. Te ’disciplinske mere’, koje će na samom startu doneti veliki otpor onih kojima sadašnji ’status quo’ odgovara, ako se redovno primenjuju, jednog dana postaće nesto uobičajeno, kao i u svim razvijenim zemljama. Istovremeno se ozbiljno treba pozabaviti birokratijom naše administracije na lokalnim nivoima i neefikasnošću u donošenju presuda pravnog sistema. Poreski i carinski  sistemi moraju biti transparentni i jasni i omogućiti investitorima kako zasluženi povraćaj PDV, tako i primenu sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja poreza na dobit, koji je potpisan između Švajcarske i Srbije. Carinski sistem mora da omogući olakšan uvoz i izvoz robe i usluga, koji neće otežavati poslovanje u Srbiji.

    Nastavak borbe protiv korupcije i sive ekonomije je nešto što će svakako privući investitore i poslati im jasnu poruku da u Srbiji nema zaštićenih prekršilaca zakona.

    Da li ste zadovoljni reformskim potezima Vlade?

    Svi potezi koji vode ka sigurnom, predvidljivom tržištu su svakako dobrodošli i podržani od strane stranih investitora. Igrom slučaja, švajcarska kompanija SGS ima tu čast i privilegiju da je nosilac programa u borbi sive ekonomije, koji je budžetu u 2014. godini doneo preko 100 miliona evra samo kroz povećani prihod od akciza u regularnom prometu goriva.

    Doslednom primenom programa obeležavanja goriva markerom na bazi nanotehnologije, legalni promet u Srbiji je povećan za oko 14 odsto za samo godinu dana, što čini preko 300 milona litara. Interesantna je činjenica da se taj pozitivan za državu (negativan za korupcionaše) trend nastavlja i u 2015. godini, tako da ima još prostora za ovaj antikorupcijski program.

    Prihod u budžet se može povećati i na drugim nedovoljno regulisanim i kontrolisanim tržištima (duvan, alkohol, lekovi, telekomunikacije…) i mislim da Vlada preduzima odgovarajuće korake i na tom planu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE