Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF: Svet se oporavlja, ali krhko

    Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagardee izjavila je da se svetska ekonomija oporavlja, ali da je i dalje krhka i suočena s rizicima.

    Lagarde je ocenila da su Sjedinjene Američke Države imale snažan nastup, a da je Kina otporna uprkos skorašnjem značajnom padu akcija kineskih kompanija.

    Šefica MMF izrazila je optimizam i u pogledu 19 članica evrozone. "Zona evra je na početku preokreta. Imamo više povoljnih prognoza nego dugo unazad", rekla je Lagarde na konferenciji za novinare.

    Ona je ponovo pozvala grčke poverioce da smanje dužnički teret Atini i dodala da će MMF nastaviti da sarađuje s levičarskom vladom Grčke koja je kritikovala stavove te finansijske insitucije. "Postoji mnogo stvari koje kažete (u politici). Na kraju je bitno ono što uradite", rekla je šefica MMF.

    Lagarde je rekla da će pad cena sirovina u svetu verovatno oštetiti zemlje u razvoju i dodala da bi svetska ekonomija mogla da se suoči s izazovom ako američke Federalne rezerve podignu kratkoročnu kamatnu stopu koja je blizu nule od 2008. godine.

    Šefica Feda Janet Yellen ranije je najavila mogućnost podizanja referentne kamatne stope za ovu godinu, a Lagarde je pozvala da se to odloži za 2016. zbog fragilnosti oporavka svetske privrede. Lagarde je rekla da Fed i MMF "nisu uvek na tačno na istoj strani", ali da dve institucije imaju dobre odnose.

    Šefica MMF je rekla da su se pokušaji Japana da podstakne ekonomiju jefitinim novcem, javnom potrošnjom i ekonomskim reformama, "pokazali pozitivnim i da počinju da daju rezultate". MMF očekuje da će se japanska privreda proširiti za 0,8 odsto posle prošlogodišnjeg smanjenja od 0,1 odsto.

    Lagarde je obacila opasnost od skoašnjeg pada na kineskoj berzi, navodeći da je vrednost kineskih akcija i dalje za 80 odsto veća nego pre godinu dana. Kineska privreda je otporna i dovoljno snažna da izdrži kolebanja na finansijskim tržištima, rekla je Lagarde.

    MMF očekuje da kineska privreda ove godine ostvari rast od 6,8 odsto, što je dosta po globalnim standardima, ali i najmanji rast u Kini od 1990. godine.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE