Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tri načina da oporavite svoj život kada dotaknete dno

    Kada vam se dogode teške stvari u životu ili upadnete u dokolicu i depresiju, stvari deluju prilično crno. Zapravo nije sve tako tragično, a Alexander Heyne savetuje kako da ponovo izgradite svoj život kada padnete na dno.

    Bloger sajta Pick the brain koji se bavi rešavanjem zdravstvenih problema prouzrokovanih životom u 21 veku, piše o svojim usponima i padovima i o stvarima koje su mu pomogle da se oporavi od velike životne krize koju je preživljavao.

    1. Kreirajte ritual sreće

    Kada pokušavate da obnovite život iz temelja svaki dan je ispunjen haosom. Ritual sreće doneće predvidljivost i stabilnost u vaš život. Napravite spisak stvari koje volite i želite da radite u toku svakog dana. Heynov spisak je izgledao ovako:

    -Sedenje u kafiću i čitanje uz popodnevni espreso

    -Vežbanje. Isključite mozak i osećajte se dobro.

    – Vožnja kajaka po okeanu. U vašem slučaju može biti vožnja bicikla, šetnja ili džoging uz reku. Priroda, mir i tišina.

    Bitno je naći sebi aktivnosti koje će stvoriti red i obaveze, i popuniti dan stvarima koje volite.

    2. Uradite tridesetodnevni eksperiment

    Ponekad nam se u toku dana javljaju naleti pozitivne energije koji nas motivišu na akciju i guraju nas dalje. Takvi trenuci se često događaju, a mi ih ne primećujemo. Oni čine da nam dan prolazi brzo i da se osećamo zadovoljno.

    Alexander je stavio alarm na svoj telefon koji je zvonio svaka dva sata. Kada bi se telefon oglasio on je zapisivao šta radi u tom trenutku i kako se oseća, da li uživa da li je odagnao misli i da li je srećan.

    Nakon 30 dana imao je gomilu podataka o stvarima koje radio i bio veoma srećan, a da pre toga to uopšte nije ni znao. Ovo je veoma dobar način da saznate mnogo toga o sebi kao i to koje stvari volite, a koje ne. Ovo vam kasnije može pomoći u odabiru karijere i svakodnevnih aktivnosti.

    Kada saznate koje stvari vas čine ispunjenim radite ih više u toku dana.

    3. Vaši problemi

    Poslednja stvar je menjanje stvari koje vas nerviraju. Drugim rečima koje su to stvari koje vas čine najmanje srećnim u toku dana i koje veoma loše utiču na vaše raspoloženje? Evo onih koje su ometale Alexandra u svakodnevici:

    -Usamljenost. Nedostatak društvenih veza.

    -Posao koji nije voleo

    -Određeni vremenski period: vikendi, kasna noć

    „Tokom tih perioda svaku stvar sam posmatrao kao problem za koji mi je trebalo kreativno rešenje“, navodi on.

    Na primer, primetio je da ima žudnju za socijalnom interakciom i zato je sebi stvorio naviku svakodnevnog odlaska u kafić, umesto da sedi kod kuće. Posle nekog vremena ljudi su počeli da ga prepoznaju, javljaju mu se i stvorila su se nova prijateljstva.

    On se pozabavio i vremenom koje mu je smetalo. Uveče je išao na džudo kako bi došao kući umoran i zaspao ranije, a vikendom je pravio ture obilaska muzeja i izlete.

    Kada se svi komadi slagalice sklope zajedno, bićete srećni. Bitno je da se odlučite da uzmete život u svoje ruke i pozabavite se njime.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE