Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će restoran `prvi objekat BGD na vodi` prestati sa radom?

    Inicijativa građana „Ne da(vi)mo Beograd!“ pozvala je na protest koji se održava danas u 19 časova upravo na dan isticanja privremene dozvole restoranu Savanova. Gradonačelnik rekao da je dozvola za produženje podneta.

    Privremena jednogodišnja dozvola izdata je prvom objektu planiranog naselja "Beograd na vodi" prošle godine.

    Taj objekat je, piše u saopštenju, "privatna kafana… izgrađena od javnog novca pod izgovorom da se radi o izložbenom štandu za promociju projekta (Beograd na vodi)".

    Iako kategorija štanda kao privremenog objekta nije poznata domaćem zakonodavstvu, ukazuje Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd!", inicijatori projekta pozvali su se na "nacionalni interes" radi njegove izgradnje, pri čemu je prekršena regulativa, ubrzane su procedure, nadležne javne i opštinske službe ispunjavale su zahteve kako bi se u jednom danu zauzela javna površina uz desnu obalu reke Save, u centru Beograda.

    "Tako je na račun građana postavljen privremeni zidani objekat čelične konstrukcije površine 670 kvadratnih metara" i to "iako se po pravilu dozvola za zauzimanje javnih površina izdaje za 'manji montažni objekat, kiosk, letnju bašta i druge slične objekte' " – citira Inicijativa iz propisa, uz ocenu da se radi o "svesnoj obmani".

    Prethodno je obližnje priobalje raščišćeno od konkurencije, uklanjanjem jednog ugostiteljskog splava i ostalih manje popularnih kafana i restorana sa tog područja.

    Na tabli gradilišta tog "privremenog" objekta pisalo je da je investitor "Beograd na vodi d.o.o.", ali na pitanja koja je Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd!", po Zakonu o dostupnosti informacija, postavila u tom preduzeću "nisu znali da nam kažu koliko je koštala izgradnja, obavestivši nas da je sve platio strani partner" – "Eagle Hills" iz Ujedinjenih arapskih Emirata, a "na kraju je kao vlasnik firme isplivao poznati gradski ugostitelj".

    Inicijativa podseća da je gradonačelnik Siniša Mali 11. juna potvrdio da je "promotivni štand" u stvari restoran, i istovremeno najavio početak izgradnje "Ogledne promenade" koja je sada već u toku, čime je "prekinuta, izmeštena, uklonjena biciklistička staza" sa obale reke.

    "I promenada, i lažni štand, kao uostalom i ceo projekat Beograd na vodi, nastavak su politike oduzimanja javnog prostora i korišćenja javnih sredstava, zarad privatnih interesa pojedinaca", piše u saopštenju.

    Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd!" navodi da nije dobila odgovore nadležnih na pitanja o tome ko je platio izgradnju "štanda", ko njime i pod kojim uslovima upravlja, niti na zahtev da se dozvola tom objektu ne produži, a oglušile su se i sve inspekcije i drugi nadležni organi.

    "Sada je konačno došlo vreme da preuzmemo stvar u svoje ruke, pridružite nam se u četvrtak 30. jula u 19 časova u akciji simboličnog zatvaranja ovog nelegalnog objekta – 'Savanove'", piše u saopštenju Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd!"

    Mali: Ako nešto nije urađeno po zakonu recite

    Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je predata sva dokumentacija za produženje dozvole za rad promotivnog štanda "Savanova", na Savskom šetalištu.

    Mali je to rekao povodom za večeras najavljenog skupa udruženja "Ne davimo Beograd" ispred "Savanove", a kojoj, kako tvrde, ističe upotrebna dozvola.

    Na pitanje novinara da li je to promotivni štand ili restoran od 670 kvadrata, Mali je rekao da sve to piše u dozvoli i da je to privremeni objekat “za funkciju koja piše u dozvoli”.

    "“Koliko ja znam to je promotivni štand i nije se ništa promenilo. Koliko god kvadrata da ima, 10.000 ili 670 važno je da je zakonska procedura ispoštovana kada je taj objekat izgrađen"”, rekao je Mali novinarima u Skupštini grada.

    Na pitanje ko je vlasnik i ko je investirao novac u Savanovu, Mali je rekao da Grad nije investirao novac.

    “Ako nešto nije urađeno po zakonu recite, a da li se nekome sviđa ili ne što je Beograd na vodi krenuo, što je rekonstruisana zgrada Beogradske zadruge, što smo krenuli u rekonstrukciju Savske promenade… To su velike stvari za Beograđane”", rekao je gradonačelnik.

    On je dodao i da nema ništa protiv protesta, ali da bi voleo da zna zbog čega se to radi.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE