Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Primer uspešnog poslovanja: Rast kroz ulaganja u ljude i kvalitet

    Da proizvodi iz Srbije ili Bosne i Hercegovine mogu da završe i na svetskom tržištu najbolje pokazuju kompanije Standard Furniture Serbia i Standard iz Prnjavora čiji se proizvodi od drveta nalaze na policama švedske kompanije IKEA. Ovaj razvojni put svakako nije bio lak.

    „Pre početka saradnje sa IKEA-om obe kompanije su iz različitih razloga praktično stajale. Standard Prnjavor je u 2000. godini imao svega 60 zaposlenih, nakon 297 koliko ih je imao 1987. godine, a kao posledicu tragedije u Bosni i Hercegovini 90-ih godina. Standard Srbija je pod svojim tadašnjim imenom Jasen Lukić 2004.godine radila u jednoj garaži u Paraćinu sa pet zaposlenih. Sada Standard Prnjavor zapošljava blizu 400 radnika, a Standard Furniture Serbia u Ćupriji preko 200“, objašnjava za BIZLife Edin Dacić, vlasnik i direktor švajcarske kompanije Daccomet AG koja je većinski vlasnik ove dve kompanije.

    Kako je saradnja sa Ikeom uticala na razvoj poslovanja Standard Furniture Serbia i Standard Prnjavor?

    Saradnja sa IKEA-om je bio i ostao pored ostalih faktora za obe kćerke firme ključ za konstantan i brz razvoj i rast na svim poljima. Glavna karakteristika saradnje sa IKEA-om je dugoročna orijentacija, prenošenje znanja i pomoć kod investicija od strane IKEA-e prema dobavljaču, a dobar kvalitet i konkurentne cene uz poštovanje svih ekoloških, sigurnosnih i socijalnih propisa od strane dobavljača prema IKEA-i.

    Standard Furniture Serbia je u 2014. godini IKEA-i prodao milion proizvoda u vrednosti od 3,5 miliona evra, dok je kompanija iz BiH prodala 700.000 artikala u vrednosti od 13,5 miliona evra. Kako ste koncipirali proizvodnju u Srbiji, a kako u BiH?

    Proizvodnja u Srbiji koristi uglavnom bukove trupce kao sirovinu, tako da njena konkurentnost uglavnom zavisi od cene sirovine kao i naravno od produktivnosti i cene rada, energije i drugih faktora.

    U BiH proizvodimo furnirani nameštaj na bazi sirove iverice kao i nameštaj iz kombinacije furnir masiv. Od materijala koristimo bukvu, hrast, brezu i jasen. Naša konkurentnost zavisi najviše od cena materijala, odnosno iverice, furnira, masivnog drveta  i naravno od cene i produktivnosti rada kao i energije.

    Šta očekujete od otvaranja IKEA-e u Srbiji? Da li to znači i povećanje proizvodnje za vaše kompanije?

    Svaka nova prodavnica koju IKEA otvori znači povećanje proizvodnje pod uslovom da imamo dobar kvalitet i konkurentne cene.

    Saradnja sa inostranim kompanijama podrazumeva i visok kvalitet standarda proizvoda. Na koji način ste rešili iskorišćavanje eventualnog škarta?

    U fabrici u Srbiji prerađujemo sav odpad u brikete koji većinom izvozimo. U fabrici u BiH zbog pretežnog udela iverice, odnosno lepka u njoj, to nije moguće. Međutim, trudimo se svakako da što više sirovine preradimo u gotov proizvod sa što većim stepenom finalizacije.

    Svojevremeno ste morali da odbijete ’ugovor snova’ sa Ikeom zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. Kakva je situacija u Srbiji, a kakva u BiH po tom pitanju i da li se situacija popravila od tog događaja?

    Govorite o periodu pre početka svetske krize 2008. Tada je Standard Prnjavor morao da odbije petogodišnji ugovor sa investicijom od četiri miliona evra koja je imala u planu da stvori 250 novih radnih mesta. Međutim, razlog nije bio nedostatak kvalifikovane radne snage, već nedostatak bilo koje radne snage. Pravi razlog je bio naravno endemičan rad na crno protiv kojeg se firma koje plaća sve socijalne troškove zbog nerealne visine istih teško može izboriti.

    Situacija se nakon početka krize kompletno preokrenula tako da nije problem naći radnu snagu.

    Što se tiče kvalifikacije tu smo nakon dugogodišnjeg insistiranja 2012. godine ubedili srednju školu u Prnjavoru da prvi put  nakon 1992. godine ponudi srednjoškolsko obrazovanje za stolare i  drvne tehničare koji kod nas dolaze na praktičan rad.

    Generalno za pitanja obuke radnika sarađivali smo sa Švajcarskom razvojnom agencijom SDC (Prilika Plus i Skills for Jobs), USAID i švedskom SIDA-om i nemačkim GIZ-om.

    Da li je Daccomet preduzeo neke korake po pitanju obrazovanja neophodnih kadrova?

    Obzirom da su kadrovi ključ sa jedne strane, a da se na obrazovni sistem sa druge strane ne možemo osloniti, ulažemo velike napore i sredstva da pripremimo naše mlade kadrove na buduće izazove.

    Usko sarađujemo sa beogradskom firmom OMEGA na polju Leadershipa i sa zagrebačkom firmom Culmena po pitanju Lean Managementa. U Srbiji smo dodatno započeli kontakte sa regionalnom agencijom VEEDA iz Vranja koju podrzžva Švajcarska i čiji koncept razvoja radne snage nam se čini uverljivim. 

    Veoma mnogo očekujemo od programa koji je na našu inicijativu kreirao Univerzitet Bern odnosno njihov drvoprerađivački Fakultet Biel (BFH) u saradnji sa SDC-om u BiH čiji je cilj da srednji menadžment firmi iz sektora proizvodnje nameštaja i drvoprerade obuči i pripremi da preuzmu odgovornosti top menadžmenta. Program se zove „Leadership and Skills Development Training“ i počinje 1. septembra ove godine i otvoren je za sve zainteresovane. 

    Kao što vidite primorani smo da tražimo i organizujemo za obe firme najbolja rešenja za edukaciju kako za naše zaposlene u proizvodnji, tako i za naše kadrove u administraciji.

    Potpuno nam je jasno da je glavni izazov za naš budući razvoj kvalitet naših zaposlenih. Veoma smo zahvalni Švajcarskoj i SDC-u za njihovu veoma praktičnu podršku i pogotovo dugoročan pristup, koji se pored ostalog vidi i po osnivanju Švajcarsko-srpske trgovinske komore (SSCC).

    Kakvi su planovi kompanije u narednom periodu?

    Planovi za obe firme su rast od 10 odsto u 2015. godini u odnosu na prethodnu i kontinuirano poboljšanje kvaliteta i organizovanosti. Takođe planiramo investicije u opremu u obe firme koje imaju cilj da nam od 2016. godine omoguće dalji i veći rast. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE