Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta možemo da izvozimo u Švajcarsku?

    Prema podacima Privredne komore Srbije, Švajcarska spada u red srednje značajnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Vrednost izvoza predstavlja 0,7 % od ukupnog izvoza Srbije, a istovremeno, vrednost uvoza iz Švajcarske predstavlja 1,2 % ukupnog uvoza Srbije.

    Od ukupno 172 zemlje sa kojima je ostvaren spoljnotrgovinski promet u 2014. godini, Švajcarska se našla na 25. mestu po vrednosti robne razmene.

    U periodu od pet meseci 2015. godine robna razmena je porasla za 22,7 % u odnosu na isti period prošle godine , dok je pokrivenost uvoza izvozom opala sa 47,1 na 21,5 %. Razlog je zbog porasta uvoza od 48,5 % i istovremenog pada izvoza za 32,2 %.

    Švajcarska je najznačajniji spoljnotrgovinski partner za srpsku privrede u okviru EFTA , s obzirom da robna razmena Srbije sa Švajcarskom učestvuje u ukupnoj robnoj razmeni sa ovom ekonomskom grupacijom sa 88,1 % u 2015/5; 87,4 % (2014) ,85,6 % ( 2013) i 87,5 % (2012).

    Najveće izvozne mogućnosti imaju sledeći privredni sektori i grane: poljoprivreda, tekstilna, metalna, prehrambena, mašinska industrija i turizam.

    Navedene grupe proizvoda, ukoliko zadovoljavaju standarde imaju mogućnost plasmana na švajcarsko tržište. U tu grupu spadaju prirodni sastojci, proizvodnja vina, konfekcija, igračke, rukotvorine, baštenski nameštaj za otvorene i zatvorene prostore, nameštaj, ICT sektor, prerada metala i elektronika, proizvodi od plastike i gume, drvo za industrijsku namenu i proizvodnja voća i povrća.

    Srbija i Švajcarska su u toku 2005. i 2007.g. potpisale dva značajna sporazuma o promociji i zaštiti investicija i izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji su postavili okvir za bolju privrednu saradnju i ulaganja.

    Među najznačajnije investicije u Srbije spadaju dolazak Holcima, koji  je ušao na tržište Srbije pobedivši 2002. godine na tenderu za kupoprodaju većinskog kapitala Fabrike cementa „Novi Popovac“ a.d.,  zatim najznačajnija grinfild investicija je Pharmaswiss, u sektoru hemijske industrije,  a dolazak Baslera predstavlja prvu švajcarsku grinfild investiciju u Srbiji.

    Saradnja Švajcarske Srbije traje kroz programe pomoći traje od 1992. godine, od kada je pomoć Švajcarske dostigla 110 miliona evra, a ona je najznačajnija zemlja po visini donatorske i humanitarne pomoći Srbiji. U periodu od 2001. do 2012. godine visina donacija je iznosila 122 miliona evra. Donacije su bile namenjene energetskom sektoru, reformi i modernizaciji državne uprave i pomoći lokalnoj samoupravi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE