Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CERN – Kuća ‘velikog praska’

    Najveća laboratorija za fiziku u svetu inspiracija je mnogim mladim naučnicima, ali i piscima širom sveta koji su je spominjali u brojnim delima od čega su najpoznatiji romani Dan Browna. Mistično mesto obavijeno velom tajni skrivanih od čovečanstva često su povezivali sa masonskim redom Iluminati ali mahom u knjigama.

    Zapravo CERN je akronim reči „Evropska organizacija za nuklearna istraživanja“ sa sedištem u  Švajcarskoj, nadomak Ženeve. Osnovana je 1954. godine i od tada se bavi rešavanjem mnogih fizičkih nedoumica, istraživanjem čestica i stvaranjem energije. Ovde danonoćno rade najpoznatiji svetski umovi trudeći se da unaprede nauku i ostave doprinos svetu.

    Laboratorija je prvobitno bila posvećena proučavanju atomskog jezgra, ali ubrzo počinje da se primenjuje na visoku energetsku fiziku, vodeći se proučavanjem između subatomskih čestica. Najveći i najmoćniji akcelator se sastoji od četiri laboratorije koje se smenjuju oko tunela koji u obliku prstena ide ispod Ženeve, negde i 200 metara ispod zemlje.

    CERN je rodno mesto World Wide Web-a, a zanimljivo je i to da se akcelator koji testira čestice prostire 27 kilometara ispod površine. Tu kilometražu tokom pojedinih istraživanja protoni mogu da pređu i čak 11.000 puta u sekundi. Mnogo se pričalo o čuvenom Higsovom bozonu, a činjenica je da su unutar laboratorije kreirani početni trenuci „velikog praska“.

    Veoma je zanimljivo da ukoliko se nađete u velikoj CERN-ovoj kuhinji možete da sednete za svaki sto bez obzira da li ste praktikant ili naučnik. Stoga postoji mogućnost da ručate pored jednog od dobitnika Nobelove nagrade. Za jedno od najvećih dostignuća ove organizacije smatra se verifikacija teorije koja objašnjava zašto Sunce sija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE