Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS postaje značajan proizvođač struje

    Naftna industrija Srbije krajem godine počinje gradnju termoletrane – toplane koja će građanima Pančeva obezbediti i struju i grejanje. Za novo postrojenje u Pančevu, NIS je već formirao zajedničko preduzeće sa najvećim ruskim proizvođačem struje "Gazprom energoholdigom".

    Iz NIS-a poručuju da su prebrodili krizu i u prvom polugdištu ostvarili dobit od pet milijadrdi dinara a budžet Srbije prihodovali više od 67 milijadi Prognoze pokazuju da će u naredne tri godine barel zadržati sadašnji nivo pa na naftnom tržištu ne očekuju ni cenovne potrese. NIS počinje nove investicije i neće se baviti samo naftom i gasom već postaje i značajan proizvođač struje.

    NIS uveliko priprema gradnju termoelektrane – toplane koja će nići pored pančevačke rafinerije. Prva faza te investicije vredna je 140 miliona evra, a plan je da se u drugoj fazi proširenje proizvodnje struje finansira sa dodatnih 70 miliona evra.

    "Biće 140 megavata za struju i isti nivo za toplotnu energiju. Početak gradnje je kraj ove i početak sledeće godine, a završetak 2017. godine", rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

    Termoelektrana – toplana proizvodiće struju za potrebe Rafinerije, Petrohemije, a za građane Pančeva i struju i toplotnu energiju. Od tog posla lokalna smouprava očekuje višestruku korist, pre svega ekološku jer se stanovi više neće grejati mazutom.

    Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva kaže da će se isključivo koristiti gas tako da životna sredina ni na koji način ne može biti ugrožena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE