Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Plate `skaču` 4 odsto?

    Sve penzije, ali i plate za 360.000 zaposlenih u prosveti, zdravstvu, vojsci i policiji biće do kraja godine povećane za četiri odsto, nezvanično saznaju Novosti u Vladi Srbije.

    Uslov za ovo je da Međunarodni monetarni fond, čija kontrolna misija u avgustu stiže u Beograd, odobri dodatni trošak iz budžeta, mimo predviđenih mera štednje.

    Porast penzija, kako je ranije najavljeno, odnosiće se na sve penzionere, bez obzira na to da li su im primanja lane bila smanjivana ili ne, kao i na 19,4 odsto zaposlenih u pomenutim delovima javnog sektora, koji nisu imali prethodni pad plata.

    Ako MMF prihvati ovaj predlog, i povećanje svih penzija i plata za 360.000 zaposlenih bude na nivou od četiri odsto, to će iduće godine dovesti do dodatnih rashoda u budžetu od 30 milijardi dinara, objašnjava za Novosti profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

    To dalje znači da će naredne godine biti vrlo teško da se obori fiskalni deficit i verovatno će ostati na nivou od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

    Visok deficit od 3,5 odsto BDP znači da država mora dodatno da se zadužuje kako bi finansirala taj deficit, navodi Arsić, dodajući da ova računica pokazuje da bi dogodine trebalo da obezbedimo još 1,5 milijardi evra upravo za finansiranje tolikog manjka u budžetu.

    U vezi sa tim važno je i smanjiti odnos javnog duga prema BDP. Naš deficit jeste upola manji, ali je, po Arsićevom mišljenju i dalje visok. Održiv deficit za Srbiju je na onom nivou koji počinje da smanjuje udeo javnog duga u BDP, koji je premašio 70 odsto, ukazuje Arsić, dodajući da je naš cilj oboriti deficit na jedan odsto BDP.

    Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je ranije da je siguran da povećanje plata i penzija neće biti simbolično, ali da mora biti definisan fiskalni prostor u okviru koga se mogu delimično povećati primanja, a da pritom ne bude ugrožena putanja trogodišnjeg programa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE