Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerikanci koriste aferu da preuzmu Lutriju

    Loto afera otkrila strane kompanije u pohodu na tržište igara na sreću i dala vetar u leđa svima koji pokušavaju da izbace Vojnotehnički institut iz posla sa Lutrijom Srbije.

    Posebnu korist od cele priče mogla bi da ima američka kompanija J-Tech, koja već godinama pokušava da uđe u Državnu lutriju. Njihovi lobisti, kako saznaju Novosti, već su dobili zadatak da preusmere nezadovoljstvo građana u svoju korist.

    Ideja je bila da se sva krivica za ono što se desilo prebaci na Vojsku, odnosno VTI, koji je prošle jeseni dobio posao održavanja i razvijanja informaciono-poslovnog sistema Lutrije. VTI, međutim, i dalje testira softvere i nije ni počeo posao, pa ne može ni da bude kriv za incident prilikom izvlačenja brojeva lotoa, tvrdi izvor Novosti.

    >>>>Građani mogu da tuže lutriju, ali…

    >>>>Afera `Loto` stigla i do stranih medija

    J-Tech je u nekoliko navrata već pregovarao sa srpskim zvaničnicima, s namerom da preko menadžerskog ugovora uđe u Lutriju, a da ona onda dobije mogućnost elektronskog nadzora kompletnog tržišta igara na sreću u Srbiji.

    Da bi stvari bile jasnije, Zakon o igrama na sreću predviđa tri nacionalne laboratorije – za sertifikaciju i licenciranje poker-aparata, za licenciranje onlajn igara na sreću i za elektronski nadzor igara na sreću, što je ključno.

    Za licenciranje poker-aparata, kako saznaju Novosti, zainteresovana je austrijska kompanija Novomatic, čiji lobisti su takođe aktivni ovih dana. Licenciranje onlajn igara svi su spremni da prepuste Vojsci, a elektronski nadzor kompletnog tržišta priželjkuju Amerikanci.

    Država nema ništa protiv strateškog partnera, ali onog koji bi bio izabran posle javnog poziva i bio spreman da uloži kapital i preuzme rizik. Nismo sigurni da je to slučaj sa J-Techom, koji ne želi da ponudi garancije, već samo da preuzme državni monopol, uz paušalno obećanje da će uvećati dobit Lutrije, primećuje izvor Novosti.

    A dobit je moguće uvećati zakonskim izmenama po kojima bi, umesto 18 odsto, Državnoj lutriji ostajalo 21 – 22 odsto prihoda. Amerikanci do sada nisu krili da bi ova mera bila prva ako bi preuzeli Lutriju. Ali zato njihovi lobisti uporno miniraju donošenje izmena Zakona o igrama na sreću koje bi to već sada omogućile VTI.

    Da je reč o ogromnim svotama jasno je iz podatka Lutrije da je hrvatska firma Nirvana za izrađivanje i održavanje softvera za loto i bingo, u poslednjoj deceniji uzela oko 7,5 miliona evra. Prihodi J-Techa bili bi višestruko veći, jer bi svaki priređivač igara na sreću morao da prilagodi softver njihovom.

    Ista priča je i sa Austrijancima, koji bi, kada bi dobili sertifikaciju slot-mašina, propisali svoje aparate kao obavezni standard mašina. Oni su najveći proizvođač slot-mašina u Evropi.

    Godišnji prihod Državne lutrije je 47 miliona evra, a neto dobit 1,6 miliona. Minimum 50 odsto tog novca ide u fond za nagrade, a ostatak se deli: 60 odsto ide u budžet, a 40 odsto ostaje Lutriji. Uz dobar menadžment, procene su da prihod može da bude 70 – 120 miliona evra, a dobit četiri.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE