Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Policija češlja BIP

    Policija već tri meseca ispituje moguće malverzacije u Beogradskoj industriji piva. Pod lupom su sumnjivi ugovori, prodaja imovine, poslovanje bivšeg, ali i sadašnjeg rukovodstva, saznaju Novosti.

    Inspektori za suzbijanje privrednog kriminala boravili su u ovom preduzeću više od dve nedelje, a "najinteresantniju" dokumentaciju poneli su sa sobom, kako bi detaljno pročešljali poslovanje pivare. Mnogima će uskoro stići i prvi pozivi na informativne razgovore, pišu Novosti.

    Ovakav potez policije usledio je na zahtev nadležnog Tužilaštva, koje je dobilo niz krivičnih prijava protiv bivših rukovodilaca BIP. Tužilac je tražio da se prikupe potrebna obaveštenja, a po završetku policijskih provera odlučiće da li će biti, i protiv koga, pokrenuta istraga.

    U međuvremenu ispitano je i dvadesetak ljudi, u svojstvu građana, a da li će biti pozivani i kao osumnjičeni, zavisiće od policijske predistrage, ali i od veštačenja. Prema nezvaničnim informacijama, do kojih su došle Novosti, pod lupom inspektora nije samo bivše rukovodstvo već i pojedini članovi sadašnjeg nadzornog odbora BIP.

    Jedna od sumnjivih stvari je i opremanje privatnog kafića, za koji je plaćen ogroman novac BIP, navodi izvor Novosti. Pored ovoga, ispituje se ugovor iz 2013. godine sa preduzećem Mil i Mil o navodnim marketinškim uslugama.

    Pojedini rukovodioci su tražili da se ovaj ugovor raskine, jer nije bilo novca, ali do toga nikada nije došlo, pa je pomenuta firma uredno isplaćivana, iako se dugovalo za poreze i akcize. Pored ovoga, istražuje se i plaćanje školarina pojedinim sindikalnim liderima BIP, potom održavanje Facebook stranice (12.000 evra godišnje)…

    Deo predistrage odnosi se i na spornu privatizaciju, odnosno kupovinu BIP od strane litvansko-švedskog konzorcijuma. Iako je ova kupoprodaja poništena 2010. godine, iz papira se vidi da je nekadašnji gigant bačen na kolena, da je pretrpeo velike gubitke, da se prodalo sve što se moglo… Te godine ukupni kapital pivare procenjen je na mizernih milion evra.

    Policiju posebno zanima činjenica da je jedna linija za punjenje otpisana kao zastarela i prebačena u Švedsku, navodi isti izvor. Njena knjigovodstvena vrednost je sa 150.000 evra manipulacijama snižena na samo 10.000 evra, a ni za tu svotu nema dokaza da je ikada uplaćena BIP. Istražuje se i prodaja pogona u Skadarliji, potom nekretnina u i van Srbije, poput hotela u Budvi.

    Inspektori proveravaju i navode da su velike pivare davale novac pojedincima iz menadžmenta Beogradske industrije piva, kako bi namerno sabotirali proizvodnju srpske fabrike. Time su velike konkurentske firme, gušeći BIP, navodno, kupovale tržište.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE