Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brutalno tržište androida: Deonice HTC obezvređene

    Potop deonica tajvanskog proizvođača pametnih uređaja HTC je toliko veliki, da je pao ispod vrednosti gotovog novca koju kompanija drži u bankama.

    Laički rečeno, to znači da, ukoliko teorijski neko hoće da otkupi deonice HTC, kompanija bi potencijalnom kupcu morala da doplati. Investitorskim rečnikom, ovo znači da je kompanija postala bezvredna.

    Koliko je ovaj pad iznenađujući, govori i podatak da, iako nema primat na tržištu, HTC pravi jedan od najboljih android uređaja, HTC One M9, koji samo u Sjedinjenim Američkim Državama zauzma solidnih 3,4 odsto tržišta.

    S toga se postavlja pitanje otkud ovoliki slom deonica HTC, a odgovor na to daje statistika, koja pokazuje koliko je biznis sa androidima brutalan. Naime, proizvođači ovih uređaja, u završnici, ostvaruju profit od tek 1,2 centa po telefonu, piše Business Insider.

    Ova računica je potiče iz izveštaja kompanije LG, predstavljenog prošlog meseca. Iako je moguće da HTC posluje drugačije, razlike ne mogu biti mnogo veće.

    Tako ispada da tajvanska kompanija posluje sa gubitkom i da im je proizvodna cena jednog uređaja veća od prodajne, odnosno da oni praktično plaćaju kupcima da kupuju HTC uređaje.

    S obzirom na to da među proizvođačima "bukti rat", teško da će se situacija promeniti na bolje, jer android uređaji su sve jeftiniji. Primera radi, Google je ponovo plasirao Android One u Indiji po ceni od svega 50 dolara, piše Insider i dodaje da se sa sličnim problemom suočava i veliki Samsung.

    Međutim, ni ostali proizvođači androida nisu imuni na nadolazeće probleme, a analitičari tvrde da je broj uređaja u ponudi preveliki i da nikom nije potreban toliki izbor. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE