Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveći pad kineske valute u jednom danu u poslednjih 10 godina

    Kina je danas devalvirala svoju strogo kontrolisanu valutu zbog smanjenja trgovinske razmene, a to je najveći pad juana pad u jednom danu u poslednjih deset godina.

    Centralna banka Kine saopštila je da je juan pao usled reformi s ciljem da kursni sistem bude više tržišno orijentisan. Održavanje juana na niskom nivou može ugroziti odnose Kine sa spoljnotrgovinskim partnerima.

    Novim potezom kineske centralne banke Kina je treća velika ekonomija koja je oslabila svoju valutu. Mere u Japanu i Evropskoj uniji u prethodne dve godine depresirale su jen i evro, ali su ekonomisti uzdržani kada se takva mera uvodi kao direktan pokušaj pomoći kineskim izvoznicima.

    Juan je u prethodnom periodu ojačao zajedno s dolarom, što je ugrozilo izvoznike i povećalo politički rizik gubitka radnih mesta u proizvodnji koja zapopšljava desetine miliona radnika. Julski izvoz Kine je pao s neočekivano velikih 8,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

    SAD i druge zemlje su optuživale Peking da smanjivanjem vrednosti juana svojim izvoznicama daje nepravičnu prednost i ugrožava strane rivale. Centralna banka Kine, međutim, navodi da je cilj da tržište dobije veću ulogu kako je Vašington godinama tražio.

    Kineska centralna banka navela je da će počevši od danas pored kursa od prethodnog dana, u kurs biti uračunata potražnja i ponuda.

    "Ova složena situacija postavlja nove izazove", saopštila je centralna banka i dodala da snažan juan "nije u potpunosti saglasan s tržišnim očekivanjima".

    Juan je danas pao za skoro 1,9 odsto, što je najveći jednodnevni pad otkada je Peking prekinuo direktnu vezu juana s dolarom u julu 2005. i prešla na sistem korpe stranih valuta.

    Sadržaj te korpe je tajan, ali dolar izgleda da dominira, što značli da je juan rastao i kada su druge valute padale.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE