Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Imovinska karta pre dolaska izvršitelja

    U Nišu je pokrenuta peticija kojom se traže izmene Nacrta zakona o izvršenju i obezbeđenju, tako da se kao prioritet odrede propisi o imovinskom cenzusu sa socijalnim kartama.

    Sindikat zaposlenih radnika na određeno vreme pokrenuo je peticiju kojom traži da se izmeni Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju i da njegovom usvajanju prethodi Zakon o imovinskom cenzusu sa socijalnim kartama porodice, kako je učinjeno u svim zemljama u okruženju.

    Već prvog dana na punktu ispred TC "Kalča" u Nišu vladalo je veliko interesovanje građana, jer ova tema dotiče svakog trećeg stanovnika Srbije. Trenutno je pred sudovima dva miliona predmeta za naplatu dugova od građana.

    Inicijativi su se pridružila i udruženja koja okupljaju veterane, radnike kojima se duguju plate, preduzetnike i stanare koji su nezadovoljni cenom grejanja…

    Miroslav Krstić, predsednik SZROV, kaže da je cilj ove inicijative da se donese humaniji zakon za dužnike i da iniciramo donošenje zakona o imovinskom cenzusu sa socijalnim kartama porodice.

    Ne zalažemo se za to da se računi ne plaćaju, ali da, prema socijalnoj karti porodice, onaj koji nema posao ili ima minimalna primanja, penziju ispod minimalne potrošačke korpe, koji ne može da plaća račune, prima socijalnu pomoć kojom može da plati komunalne troškove, pojašnjava Krstić.

    Ističući da su nehumane odredbe da mimo Ustava i suda izvršitelji uzimaju dve trećine od zarade i penzije i polovinu minimalca, Krstić kaže i da su nejasne i odredbe o srazmernosti duga, te da nije jasno da li zbog duga od 1.000 evra može da se proda stan koji vredi 30 puta više.

    Ni u Komori izvršitelja nisu zadovoljni predlogom pomenutog zakona. Smatraju da bi, ako bi bio usvojen, to značilo i kraj privatnih izvršitelja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE