Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Španci moraju da uvoze maslinovo ulje

    Španija, kao najveći svetski proizvođač maslinovog ulja, zbog smanjenog roda maslina usled suša, prinuđena je da ulje uvozi i da ga potom reizvozi kako bi sačuvala tržišni udeo.

    Iz Udruženja prozvođača maslinovog ulja navode da su velike toplote i suše u aprilu i maju izazvale gubitak dela roda, prenosi francuski list Figaro.

    Da bi se izborila sa smanjenom proizvodnjom, Švajcarska sada uvozi maslinovo ulje, najviše iz Tunisa, koje zatim reizvozi van tržišta Evropske unije, posebno u zemlje u razvoju, u cilju očuvanja stečenih tržišnih pozicija.

    Španija zadovoljava oko 45 odsto svetske tražnje za ovim proizvodom, što je čini globalnim liderom u sektoru, ispred Italije.

    Toplotni talas koji je sada pogodio jug Španije dodatno pogoršava situaciju. Plod je manje težine, pa će dati i manje ulja, objašnjavaju odgovorni iz ovog udruženja. Očekuju da će ovogodišnja berba iznositi između 1,1 milion i 1,2 miliona tona.

    Dodaju da ako suša potraje, berba bi mogla pasti na 850 hiljada tona, što je dvostruko manje nego 2014. U vezi s tim, uvoz maslinovog ulja u 2015. mogao bi biti utrostručen, ocenjuju u Udruženju.

    Kako navodi isti izvor, slab rod u Španiji, kao i problemi u Italiji s bakterijom koja je napala plantaže, izvršili su pritisak na cene maslinovog ulja koje su skočile 38 odsto za sedam meseci, sa prosečnih 2,9 evra po litru, u januaru, na blizu 4,0 evra u julu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE