Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zlato tone, Rusi ne mare

    Potražnja za zlatom pala je u drugom kvartalu ove godine za 12 odsto, na 914,9 tona, što je najniže u poslednjih šest godina, pokazuju objavljeni podaci World Gold Councila.

    Pad je zabeležen u svim kategorijama, od nakita, zlata za upotrebu u tehnologiji, investicijskog zlata u obliku poluga i kovanica, a pala je i potražnja centralnih banaka.

    Na pad ukupne potražnje najviše su uticala tržišta Indije i Kine. Potražnja za zlatom u Kini, koja je najveće tržište nakita, pala je za tri posto, dok je u Indiji potražnja pala za čak 25 procenata.

    "Tržište nakita u Kini palo je za 5 odsto, zbog usporavanja ekonomskog rasta i narušenog poverenja potrošača nakon potresa na berzama", navodi se u izveštaju.

    Centralne banke takođe su smanjile potražnju za zlatom, koja je u ovoj kategoriji pala za 13 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

    Sa druge strane, Rusija je nastavila da kupuje zlato, te je tokom drugog kvartala povećala rezerve za 36 tona. Kazahstan je takođe pojačao svoje rezerve, te je u drugom kvartalu kupio 7,3 tona zlata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE