Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strategija za `loše` kredite

    Strategija za rešavanje problematičnih kredita predviđa unapređenje kapaciteta banaka i državnih institucija, a stečaj i prodaja potraživanja od građana biće dodatno analizirani zbog osetljivosti problema, rekli su u Ministarstvu finansija.

    Kako su agenciji Beta rekli u Ministarstvu, očekuje se da će rešavanje problema nenaplativih kredita uticati na smanjenje troškova banaka, a time i na pad kamatnih stopa.

    "Mere ekonomske, monetarne i fiskalne politike dale su određene rezultate, ali je nivo nenaplativih kredita u Srbiji i dalje značajan i predstavlja realnu prepreku za kreditnu aktivnost", rekli su u ministarstvu.

    Strategijom je predviđeno unapređenje kapaciteta banaka za rešavanje problematičnih kredita i uklanjanja poreskih prepreka za otpis nenaplativih potraživanja, naveli su u Ministarstvu finansija.

    Predviđene su i mere za unapređenje u domenu sudskog i vansudskog restrukturiranja i stečaja, izvršenja, kao i pitanja procene vrednosti založene imovine.

    Pored toga, povećaće se kapaciteti i stručnost sudova, ali i državnih institucija kao poverilaca u postupcima restrukturiranja, istakli su u ministarstvu i dodali da će, po potrebi, doneti i dodatne mere.

    "Za sprovođenje nekih od mera, kao što je uklanjanje poreskih prepreka biće predviđen rok do kraja godine, dok su neke druge veoma složene i zahtevaju više godina, poput povećanja osposobljenosti sudova", rekli su u Ministarstvu.

    Dodali su da su predložena rešenja usaglašena su sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj i da se očekuje nastavak saradnje sa tim insitucijama u primeni mera.

    Vlada Srbije usvojila je 13. avgusta Strategiju za rešavanje problematičnih kredita. Procena je da su u Srbiji problematični krediti vredni 3,7 milijardi evra, odnosno oko 22 odsto od ukupno 17 milijardi evra kredita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE