Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naftnom gigantu preti rekordna kazna

    Brazilska naftna kompanija Petrobras možda će morati da plati rekordnu kaznu od 1,6 milijardi dolara ili više, kao rezultat američke istrage o njenoj ulozi u korupcijskom skandalu.

    Očekuje se da će državna kompanija punim imenom Petróleo Brasileiro morati da plati najveću kaznu u istoriji u istrazi američkih vlasti o korporativnoj korupciji, rekao je izvor upoznat sa situacijom. Proces nagodbe mogao bi potrajati dve do tri godine.

    Do sada je najveća nagodba povezana s optužbama za korupciju američkog Ministarstva pravosuđa i američke Komisije za vrednosne papire (SEC) bila ona s nemačkim Siemensom 2008. godine. Tada je taj industrijski gigant pristao da plati u SAD 800 miliona dolara zbog uloge u podmićivanju, a otprilike isti iznos je platio i nemačkim vlastima.

    Neimenovana osoba kazala je za Reuters da bi Petrobras mogao platiti kaznu od oko 1,6 milijardi dolara ili čak i veću, što je onoliko koliko je Siemens platio zajedno u SAD i Nemačkoj. Dva druga izvora upoznata sa situacijom takođe su kazala da će nagodba, iako je godinama daleko, verovatno biti "velika", ali su odbili da daju procenu.

    U novembru je SEC zatražio od Petrobrasa informacije zbog širenja istrage o korupciji koja je zahvatila najviše rukovoditelje kompanije, velike privatne dobavljače i političare u Brazilu. Prema izjavama osoba upoznatih sa slučajem, američko Ministarstvo pravosuđa, koje može podići prijavu, takođe istražuje tu kompaniju.

    Zastupnici Petrobrasa tvrde da je kompanija žrtva korupcije i nameštanja ponuda inženjerskih firmi i drugih dobavljača, grupe bivših zaposlenih koji su navodno uzeli ili organizovali mito, te brazilskih političara koji su se okoristili mitom od dobavljača Petrobrasa.

    Međutim, takođe su rekli kako veruju da će istraga američkih vlasti verovatno dovesti do optužbi Petrobrasa za kršenje američkog Zakona o koruptivnim delima počinjenim u inostranstvu (FCPA) i zakona o vrednosnim papirima. Petrobras spada pod nadležnost američkog pravosuđa jer se njegovim deonicama trguje u SAD, a donedavno je bila najveća inostrana kompanija na njujorškoj berzi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE