Kad poljoprivrednici ne razumeju ministarku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kad poljoprivrednici ne razumeju ministarku

  Ako država već planira izdavanje poljoprivrednog zemljišta u zakup, onda neka ga bar ponudi pod istim uslovima za sve, bez favorizovanja, poručuju predstavnici udruženja poljoprivrednika.

  Ova poruka je upućena povodom najavljenih izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje, između ostalog, predviđaju davanje velikih površina državnog zemljišta u zakup na 30 godina ali, samo velikim investitorima, pišu Novosti.

  Ova izmena, trebalo bi da dovede do toga da veliki ulagači, uz "zaokruženu" ponudu, od proizvodnje, do prerade i marketinga, u svoj sistem "uvežu" i male poljoprivrednike, kao kooperante. Time bi im omogućili da lakše zasnuju proizvodnju, ali i da imaju garantovan otkup svojih proizvoda.

  Tako je ovu novinu na javnoj raspravi o izmenama zakona, objasnila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, uz opasku da je poljoprivrednici ne razumeju dobro.

  Nije isključeno da mi izmene nismo razumeli onako kako bi to ministarka želela, tim pre što ne želimo da dopustimo da se veliki favorizuju nauštrb nas malih, ističe ratar iz Subotice Miroslav Kiš, predsedavajući Asocijacije poljoprivrednika.

  I sada imamo velike sisteme u poljoprivredi, ali mi, mali poljoprivrednici, njima služimo samo kada treba da otkupe naše proizvode, po uslovima koji njima odgovaraju. Kooperacije je bilo samo u nekim, manjim pokušajima, tako da u to da će ove izmene nešto promeniti ne možemo da poverujemo.

  Vojislav Malešev, iz Kluba "100 p plus", još je oštriji u osudama predloženih izmena zakona, uz napomenu kako bi najbolje rešenje bilo da se zemljište izdaje u zakup bez ikakvih povlastica i na javnim licitacijama. Nema zemlje u kojoj naš poljoprivrednik može da zakupi zemljište. Samo kod nas se nudi nekim fantomskim investitorima, ističe Malešev.

  Smatramo da bi poljoprivrednicima trebalo ponuditi bar 200.000 hektara državnog zemljišta, da ga otkupimo po aktuelnim tržišnim cenama, ističe predsednik Udruženja "Futoški kupus" Goran Puača. Kupaca bi bilo i za više od toga, a kupovinom bi se stvorio fond, sa realnim sredstvima, koja bi se mogla uložiti u povećanje konkurentnosti domaće poljoprivrede.

  Ministarka Bogosavljević Bošković je, inače, navela, kako je najvažniji razlog za izmene zakona uzurpacija zemljišta, ali i visok stepen neobrađenog državnog zemljišta, zbog čega se, kako kaže, gubi više miliona evra godišnje.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE