Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS: Medijska hajka neće zaustaviti reforme

    SAOPŠTENJE – "Elektroprivreda Srbije" je dužna da obavesti javnost da direktor Aleksandar Obradović nije letovao u hotelu "Regent Porto Montenegro", kako navode pojedini mediji. Nije istina ni da EPS izdvaja milionske iznose za dizajn novog logoa, već je sve deo medijske hajke koja je usmerena protiv sprovođenja najvećih reformi u sistemu "Elektroprivrede Srbije".

    Jedna od tema koja služi za urušavanje ugleda EPS-a je i da neopravdano velika sredstva izdvaja za konsultantske usluge i to je, takođe, obmanjivanje javnosti. Istina je da su mnoga angažovanja konsultanta ustaljena praksa već dugi niz godina i deo su obavezne procedure međunarodnih projekata. Izradu studija, analiza i istraživanja nije izmislio Aleksandar Obradović, već je to normalna poslovna praksa svih energetskih kompanija, pogotovo kada prolaze kroz proces reogranizacije. Program reorganizacije "Elektroprivrede Srbije" dobio je podršku Vlade Srbije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke i da postoje bilo kakve loše poslovne odluke, sigurno je da bi neka od ovih institucija već reagovala.

    U trenutku kada je apsolutno otvoreno tržište električne energije u Srbiji i kada je EPS izložen konkurenciji, jasna je kampanja da se najveća energetska kompanija u Srbiji stavi na stub srama i time se otvara prostor da se u najskorije vreme oslabi pozicija EPS-a. Posle više od dve godine od početka liberalizacije tržišta električne energije, EPS je i dalje dominantan igrač na tržištu. EPS je pod rukovodstvom Aleksandra Obradovića 2013. godinu završio sa istorijskim profitom od 18,8 milijardi dinara i bio je druga najprofitabilnija kompanija u Srbiji. Trend odličnog poslovanja nastavljen je do maja 2014. godine, ali su katastrofalne majske poplave i druge vremenske nepogode nanele ogromne štete u sistemu EPS-a. Kada se porede prvi kvartal 2013. godine sa prvom kvartalom 2014. godine, EPS je u 2014. godini ostvario još bolji rezultat, te da nije bilo poplava izvesno je da bi dobit bila zabeležena i u 2014. godini. Iako su mnogi procenjivali da slede godine oporavka, EPS je uspeo da sanira posledice prošlogodišnjih katastrofalnih poplava i obezbedi sigurnost proizvodnje uglja i električne energije. Sada, u vreme najveće reorganizacije u istoriji "Elektroprivrede Srbije", postoje i interesne grupe kojima ne odgovara smanjenje broja direktora, racionalizacija troškova, objedinjavanje javnih nabavki, finansija, pravnih i mnogih drugih poslova koji godišnje EPS-u donose uštede 36 miliona evra. Očigledno je da mnogima nije u interesu uvođenje reda i rada u EPS i zbog toga iznoseći neistine o poslovanju EPS-a i direktoru Aleksandru Obradoviću, koji vodi istorijske promene EPS-a, čine sve da uruše ugled najveće energetske kompanije u Srbiji.

    Ukazujemo i da je objavljivanje podataka i informacija o planiranim iznosima u okviru javnih nabavki "Elektroprivrede Srbije" u medijima najgrublje kršenje Zakona o javnim nabavkama, koji predviđa da je Plan nabavki javnog preduzeća poverljiv dokument. Javnim objavljivanjem procenjenih vrednosti nabavki direktno je ugroženo poslovanje "Elektroprivrede Srbije", gubi se smisao procesa javnih nabavki i obesmišljava bilo kakvo nadmetanje ponuđača. Osnovni princip javnih nabavki na kojem EPS insistira je izbor ekonomski najpovoljnije ponude, a to je objavom procenjenih vrednosti nekog posla sasvim poništeno. U dosadašnjoj praksi procesi javnih nabavki u EPS-u doprineli su uštedama i dobijanju nižih cena za robe i usluge u odnosu na procenjene, što je sada sa objavom pojedinih stavki iz Plana nabavki sasvim urušeno. Procenjena vrednost neke nabavke ne znači da će EPS zaista toliko i potrošiti, već da je to maksimalni iznos koji je utvrđen i Godišnjim programom poslovanja "Elektroprivrede Srbije", koji je usvojila i Vlada Srbije.

    "Elektroprivreda Srbije" će preduzeti sve neophodne pravne korake, uključujući i pokretanje krivičnih prijava, kako bi bili otkriveni oni koji su odgovorni za objavljivanje delova Plana javnih nabavki JP EPS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE