Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Revizija MMF-a proći će bez problema`

    Srbija može da očekuje da će ova revizija MMF proći na zadovoljavajući način za nas, kaže Radojko Obradović iz Instituta za javne finansije.

    On je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da će revizija trajati desetak dana, ali da ne bi trebalo da bude problema jer se sada sve precizno dogovara a i rokovi se poštuju.

    Obradović je istakao da razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom nikada nisu laki.

    “Organizacija kao što je MMF, ima veliki broj stručnjaka koji pažljivo prate sve što se govori, analizira sve do najsitnijih detalja, prate situaciju…", rekao je.

    Prema njegovim rečima, Srbija je ranije imala loša iskustva u pregovorima s MMF, upravo zbog toga što nismo uradili ono što je bilo dogovoreno.

    Prema njegovim rečima, u razgovoru s tom međunarodnom institucijom trebalo bi se fokusirati na perspektive koje dolaze, jer, kako kaže, neke rizike mi možemo da kontrolišemo a neke ne.

    On je kao primer naveo odluku vlade Mirka Cvetkovića da se emisija obveznica emituje u dolarima.

    “To je bila pogrešna odluka Vlade. U međuvremenu je dolar ojačao i sada bez ikakve potrebe mi te kredite plaćamo skuplje”

    Govoreći o eventulanom povećanju plata i penzija, Obradović kaže da je trenutno stanje u javnim finansijama bolje od planiranog, da je to je rezultat niza mera, ali da je upravo jedina dugoročna bila smanjenje plata i penzija.

    “40 odsto onog što se proizvede u Srbiji, proizvede javni sektror, većina je zaposlena u javnom sektoru…. Ostaju nam tri ključna segmenta koja moramo da reformišemo, a to su reforma javnih preduzeća, privatizacija problematičnih firmi kao i reforma državne administracije… Ako sve to rešimo postoji razlog za optimizam" rekao je on i dodao da ne bi trebalo da dozvolimo da nam se desi ono što se dogodilo Grčkoj.

    Obradović je to ilustrovao primerom, odnosno izjavom bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa koji rekao se uvek vidi svetlo u tunelu kada je kriza, ali se u njihovom slučaju ispostavilo da je to voz koji ide prema njima punom brzinom.

    Foto: B92

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE