Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oči investitora uprte u Kinu

    Nakon što su prošle nedelje na Wall Streetu cene deonica zabeležile najveći pad u četiri godine zbog usporavanja Kine, ulagači se nadaju novim merama kineskih vlasti za stabilizaciju tamošnjeg tržišta kapitala i privrede.

    Dow Jones indeks potonuo je prošle nedelje 5,8 odsto, na 16.459 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 1.970 bodova. Nasdaq indeks strmoglavio se, pak, 6,8 odsto, na 4.706 bodova.

    To je najveći nedeljni pad tih indeksa od septembra 2011. godine, kao posledica je novih naznaka usporavanja rasta kineske privrede zbog pada domaće potražnje i izvoza, uprkos nizu podsticajnih mera kineskih vlasti.

    Nedavna neočekivana devalvacija kineskog juana i pad cena deonica u Šangaju od polovine godine za više od 30 odsto izazvali su strahovanja da bi problemi kineske ekonomije mogli izazvati usporavanje rasta celokupne svetske privrede, što bi izazvalo pad prihoda i zarada kompanija.

    Usporavanje Kine, najvećeg svetskog potrošača sirovina, moglo bi dovesti do pada potražnje za njima, pa se cene nafte i industrijskih proizvoda kreću na najnižim nivoima u najmanje šest godina. Zbog toga preti rizik od deflacije.

    "Sve oči biće uprte u Kinu, a investitori se nadaju novim merama podrške privredi i tamošnjem tržištu deonica. Pratiće se potezi kineskih monetarnih vlasti po pitanju kursa juana, a moguće su i njihove nove mere za povećanje likvidnosti", pišu analitičari Investec Economicsa u belešci klijentima.

    U fokusu ulagača biće i Grčka, nakon što je prošle nedelje vlada premijera Alexisa Tsiprasa podnela ostavku, pa se očekuju vanredni parlamentarni izbori do kraja septembra. Ulagači će pažljivo pratiti i svaku naznaku mogućeg povećanja ključnih kamata američke centralne banke. 

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE