Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da spavate manje, a imate više energije?

    Mnogim zaposlenim ljudima dan od 24 sata je prosto kratak i nedovoljan da urade sve što žele. Najčešće ostaju do kasno ili ustaju suviše rano. Dešavaju se i neprospavane noći, a to dugoročno ne donosi dobre rezultate jer su ljudi sve umorniji. Kako onda da se spava manje a bude produktivniji i orniji tokom dana?

    San je neophodan, i ne postoji adekvatna zamena za takvu vrstu odmora. Ali uz disciplinu i prilagođavanje odnosno menjanje naših navika, moguće je odreći se sat vremena sna a opet biti odmoran. Nemojte preterivati, i dalje vam je neophodno minimum 6 sati sna da biste normalno funkcionisali. Ovi saveti su idealni za one koji spavaju 7-8 sati a i dalje se osećaju iscrpljeno.

    Pre svega, uzmite maksimum od sna. Potrudite se da kada legnete ubrzo zaspite, pod spavanjem se ne računa ako samo ležite u krevetu a san vam ne dolazi na oči.

    1. Napravite raspored odlaska u krevet i ustajanja

    Ležite i ustajte u isto vreme svakog dana. Tako će se telo prilagoditi i onda ćete lako zaspati. Izbegavajte da gledate u svetle ekreane vaših mobilnih telefona, monitora ili TV-a sat vremena pre sna, prigušite svetlost. Dobra praksa je čitanje knjige pola sata pre sna.

    2. Pomalo smanjujte vreme spavanja

    Jednom kada ste utvrdili raspored spavanja, polako počnite sa smanjenjem vremena spavanja od po 5-10 minuta na svakih nekoliko dana. Ili idite na spavanje kasnije, ili ustajte ranije. Ključ je u dobrom rasporedu spavanja. Ako ste disciplinovani u tome, možete da smanjite spavanje na pola sata ili sat posle nekoliko nedelja a da ne primetite razliku.

    3. Potrudite se da čvrsto spavate

    Ako imate naviku da jedete ili pijete u toku noći, prezalogajite nešto pre sna, držite čašu vode pored kreveta da ne biste morali da ustajete. Neka soba bude zamračena i tiha.

    4. Napravite pauzu jednom nedeljno

    Svi imamo različite potrebe za snom, i tu ne postoji magična formula po koja će biti uspešna za sve. Zato nemojte sebe prisiljavati na nešto što vaše telo ne može da podnese. Nekima treba samo 5 sati sna, nekima 8. Ako smanjujete vreme spavanja, probajte da nadoknadite vikendima. Dozvolite sebi i svom telu jednom nedeljno odmor.

    Kako da održite energiju tokom dana?

    Kada ste smanjili vreme spavanja, trebalo bi da održite isti balans ili da povećate energiju tokom dana. Pre svega, izbegavajte previše kafe (1-2 šoljice dnevno)  i izbacite energetska pića iz upotrebe. Ovi napici nam samo trenutno daju energiju, a ubrzo se osećamo još iscrpljenije. Pijte dosta vode, hidratacija je ključ energije. Jedna do dve čaše kada ustanete, a tokom dana još nekoliko tako da ih dnevno bude minimum 8. Vežbajte svakodnevno. Dovoljno je i 20 minuta na dan. Odmarajte oči. Većini nas posao je takav da dosta gledamo u ekrane kompjutera. Oči se brzo umaraju i suše jer zaboravljamo da trepćemo ili pogledamo u nešto dalje od komjutera. Na svakih pola sata – sat odvojte pogled od ekrana i pogledajte u najudaljeniju tačku. Na svakih sat ili dva ustanite od kompjutera i prošetajte se 5 minuta da bi krv procilkulisala. Najbolje je da namestiti alarm jer takve stvari zaboravljamo. Ako možete, dremnite tokom dana, daće vam potrebnu energiju. Ali, ne više od 20 minuta, jer ćete se osećati grogirano.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE