Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nedozvoljeni minus sve dublji

    U nedozvoljenom minusu je trenutno 249.349 građana, dok je ukupan iznos kredita čija otplata kasni preko 50 milijardi dinara, pokazuju podaci kreditnog biroa, što govori da se sve tež namiruju obaveze prema bankama.

    Najveći deo problematičnih kredita, od ukupno 442,6 milijardi dinara, odnosi se na privredu. Međutim, i građani sve češće posrću pod teretom kreditnih rata, pa se upravo kod stanovništva u prvoj polovini ove godine beleži brži porast nenaplativih zajmova.

    Da sve teže namirujemo svoje dugove, pokazuju i poslednji podaci Kreditnog biroa. Građani trenutno otplaćuju ukupno 697 milijardi dinara raznih kredita, najviše stambenih i gotovinskih. Od tog iznosa kasni se sa otplatom ukupno 50,9 milijardi dinara, kolika je vrednost rata koje dužnici nisu platili duže od dva meseca.

    Među korisnicima tekućih računa, malo je onih koji nemaju odobrene dozvoljene minuse. Po ovom osnovu ukupno otplaćujemo 45 milijardi dinara. Problem nastaje kada se iz dozvoljenog "sklizne" u nedozvoljeni minus, gde su kamate veće, i do 40 odsto.

    U ovom nedozvoljenom minusu trenutno su vlasnici ukupno 249.349 tekućih računa, što je, doduše, mali broj kada se uporedi sa ukupnom cifrom otvorenih računa od sedam miliona.

    Međutim, ovi problematični dužnici "u crvenom" su za iznos od 5,1 milijarde dinara, što je čak celu milijardu dinara više u odnosu na iznos s početka godine. Kod kreditnih kartica je situacija još gora. Tu se "debelo" kasni sa otplatom 6,37 milijardi dinara duga.

    Istovremeno sa povećanjem kašnjenja u otplati, raste i broj novoodobrenih zajmova. Za razliku od prvog tromesečja, krediti stanovništvu su tokom aprila, maja i juna meseca povećani za 1,4 odsto, navodi se u najnovijem izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije.

    >>>>Rast i kredita i kašnjenja u otplati

    Obim novoodobrenih kredita povećan je u odnosu na prvi kvartal, a građani su, kao i ranije, najviše koristili gotovinske kredite. Zaduživanje po osnovu stambenih kredita i dalje je nisko, ali to analitičari NBS smatraju očekivanim, s obzirom na relativno niska primanja i nepovoljnu situaciju na tržištu nekretnina.

    Korišćenje potrošačkih kredita blago je povećano, dok je zaduživanje po skupljim kategorijama, revolving kreditima, kreditnim karticima i "dozvoljenim minusima", bilo na sličnom nivou kao u prethodnim mesecima, navode u NBS.

    Ističu da je povećanje iznosa novoodobrenih zajmova u drugom tromesečju jednim delom i rezultat izmene uslova otplate postojećih, pre svega stambenih kredita nakon primene odluke NBS u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE