Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina nastavlja da `trese` svetske berze

    Kineske deonice nastavljaju sa oštrim padom, pa je indeks berze u Šangaju pao za pet odsto posto, a od svog vrhunca u junu, Shangai Composite indeks srozao se za 42 odsto, čime su izbrisani svi ovogodišnji dobici.

    Kineske berze počele su snažno padaju, nakon neočekivanog pada vrednosti juana. Kineska centralna banka snizila je, sredinom ovog meseca, dnevnu referentnu kamatnu stopu za 1,9 odsto, što je uzrokovalo najveći pad juana od 1994. godine.

    Slabljenjem valute Kina želi da podstakne izvoz i privredu. Slabljenje kineske valute od 1 odsto, povećava izvoz za 1 procentni bod, u roku od tri meseca, procenjuju ekonomisti.

    Ipak, istovremeno pad juana u odnosu na dolar od 1 posto, uzrokuje odliv kapitala iz Kine u vriednosti od 40 milijardi dolara.

    Sa druge strane, mnogi ekonomisti smatraju da je pad deonica na kineskim tržištima preteran, te da nema veze s realnim stanjem u ekonomiji.

    Vrednost deonica na Wall Streetu u ponedeljak je snažno pala zbog kraha azijskih berzi. Usporavanje kineske ekonomije, koja je zadnjih godina beležila snažan rast, izazvalo je paniku na berzama širom sveta. 

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE