Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preko Srbije brže, jeftinije i sigurnije

    Na putu ka boljem životu na zapadu, izbeglice najradije biraju "Balkansku rutu" koja podrazumeva put preko Srbije do Mađarske, dok Rumuniju i Bugarsku izbegavaju zbog čvrstih granica i brutalnosti bugarske policije.

    Broj izbeglica koje su od početka godine izrazile nameru da traže azil u Srbiji je u ponedeljak dostigao 92.677. Očekuje se da će do kraja nedelje brojka premašiti 100.000, a Novosti navode glavne razloge zbog kojih, prema podacima UNHCR, migranti biraju ne "mediteransku", već "balkansku" rutu.

    Na "balkanskoj ruti" ključni pravac je Grčka – Makedonija – Srbija – Mađarska, kojim ide 90 odsto izbeglica. Vrlo malo migranata, ne više od devet odsto, kreće se iz Turske, preko Bugarske i Rumunije, ali odatle opet ulaze u Srbiju.

    Pravac preko Srbije je za njih najlakši, najbezbedniji i najjeftiniji, kaže direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

    Iz Turske je u Bugarsku mnogo teže ući jer je kontrola gora nego u Grčkoj. Osim toga, ni Bugarska, ni Rumunija nisu punopravne članice "šengena", pa postoji kontrola između ovih zemalja. Prirodni put preko planina je teže prohodan.

    Dakle, migranti bi morali da prođu mnogo više granica, uz više para i više teškoća, uključujući i grubu bugarsku policiju, kada bi izabrali ovaj pravac.

    Takođe, ako bi bili uhvaćeni u Bugarskoj, tu bi im bili uzeti otisci prstiju kao u prvoj zemlji u koju su ušli unutar "zidina" EU. Znači, ukoliko bi bili odbijeni u zapadnoj Evropi za azil, vratili bi ih u Bugarsku, a niko od njih to ne želi.

    Mnogo im je draže da Mađarska bude prva zemlja EU u koju su ušli, i da u nju eventualno budu vraćeni, jer će odatle lakše nazad, u Nemačku ili Švedsku. Iz istih razloga migranti ne idu ni iz Srbije u Hrvatsku, preko koje takođe imaju da pređu više granica do "slobode".

    Kada se dokopaju Mađarske, lako putuju dalje jer više nema granica, napominje Đurović. Čak i kada ih mađarski graničari uhvate pre nego što uđu u ovu zemlju, pa ih vrate u Srbiju, oni traže nove puteve i žure opet put Mađarske.

    Čak 90 odsto Sirijaca uspe da dobije azil u Nemačkoj i Švedskoj, i zato su ovo za njih obećane zemlje.

    Srbija sebi ne može da dozvoli "luksuz" da se ponaša kao Mađarska, Grčka ili Bugarska, jer bi svaki incident poput onog u Makedoniji, nama zatvorio vrata za najavljene pregovore o poglavlju 24.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE