Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američke i evropske berze `prebolele` Kinu

    Nakon šest dana pada, cene deonica na Wall Streetu su zabeležile najveći dnevni skok u četiri godine, jer je mogućnost odlaganja povećanja kamata Feda ublažila strahovanja od posledica slabljenja kineske privrede, a to je ohrabrilo i evropske investitore.

    Dow Jones skočio je 619 bodova, ili 3,95 posto, na 16.285 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,90 posto, na 1.940 bodova, a Nasdaq indeks 4,24 posto, na 4.697 bodova.

    S&P 500 indeks skočio je po najvećoj stopi od 2011. godine, a na vrednosti je dobilo svih 10 sektora tog indeksa. Najviše je, 5,3 posto, ojačao tehnološki sektor jer su cene deonica Applea, Gogglea i Amazona skočile između 5,7 i 7,7 posto.

    Taj je sektor, kao uostalom i svi ostali, poslednjih dana bio pod snažnim pritiskom zbog usporavanja rasta kineske ekonomije, što bi moglo usporiti i rast celokupne svetske privrede. A to bi izazvalo pad prihoda i dobiti kompanija.

    Verovatnost da će Fed barem do kraja godine, a možda i do početka iduće, zadržati nisku cenu novca podstakla je tržište, koje već godinama zavisi od rekordno niskih kamatnih stopa.

    Ulagače su ohrabrili i dobri američki ekonomski pokazatelji. Narudžbe za trajne proizvode u julu su neočekivano porasle za 2 posto, dok su analitičari procenjivali da će pasti za 4 posto. To pokazuje da je američka privreda za sada otporna na usporavanje Kine.

    Skok deonica na Wall Streetu, uticao je i na snažan rast cena deonica na evropskim berzama, jer se investitori nadaju da su previranja na finansijskim tržištima zbog slabljenja Kine okončana.

    FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih deonica bio je u 9,30 sati u plusu 2,5 posto,a londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 1,9 i 2,5 posto. Evropske ulagače ohrabrio je skok cena deonica na Wall Streetu za gotovo 4 posto, najviše u četiri godine.

    Vrednost kineskih akcija ušla je u pozitivnu teritoriju posle velikih gubitaka zabeleženih početkom nedelje koji su potresli finansijska tržišta širom sveta. Preokret je međutim učinio malo da nadoknadi gubitke u dvocifrenim procentima registrovane ove nedelje, navodi BBC.

    Dobitke su imale i druge azijske berze koje su beležile rast reagujući na spektakularni oporavak Wall Streeta. Šangajski indeks porastao je za 2,3 odsto na 2.991 poen.

    Hongkonški Hang Seng indeks je skočio 2,3 odsto, najveća berza u regionu japanski Nikei bio je viši za 2.0 odsto, južnokorejski Kospi je takođe beležio rast, drugi dan za redom sa povećanjem od 1,1 odsto. U Australiji referentni indeks S&P/ASX 200 porastao je za 1,7 odsto.

    Analitičari veruju da je nesigurni oporavak finansijskih tržišta znak da su se smanjila strahovanja oko kineskih problema, navodi BBC.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE