Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Air Serbia donosi privredi 211 miliona evra

    Aviokompanija Air Serbia direktno će doprineti srpskoj privredi sa 211 miliona dolara tokom 2015. godine i podržaće ukupno 8.700 radnih mesta, saopštila je ta kompanija, pozivajući se na izveštaj Oxford Economicsa.

    Kako se navodi u saopštenju, ti pokazatelji zasnivaju se na nezavisnom izveštaju konsultantske kuće Oxford Economics, koja se bavi međunarodnim ekonomskim predviđanjima i kvantitativnom analizom.

    Studija predviđa da će Air Serbia direktnom potrošnjom u okviru svakodnevnog poslovanja i znatnim ekonomskim uticajem razgranatog lanca snabdevanja u Srbiji, srpskoj ekonomiji doneti 190 miliona dolara tokom ove godine. Prema izveštaju Oxforda, Air Serbia će u 2015. prevesti ukupno 2,5 miliona putnika.

    Očekuje se da će posetioci iz inostranstva potrošiti oko pola milijarde dolara tokom ove godine, što će doprineti BDP Srbije sa 373 miliona dolara, a da će se do 2020. godine, ekonomski uticaj aviokompanije koji se odnosi na turizam uvećati na 572 miliona dolara.

    Generalni direktor Dane Kondić rekao je da studija Oxford Economicsa jasno svedoči o tome u kojoj meri Air Serbia suštinski utiče na ekonomski razvoj Srbije, a predsednik Nadzornog odbora Air Serbia Siniša Mali rekao je da je privatizacija te aviokompanije najuspešnija u Srbiji.

    U saopštenju se navodi da je Oxford Economics naglasio da ekonomski uticaj jedne aviokompanije znatno prevazilazi oblast u kojoj operativno deluje i da usluge koje pruža olakšavaju niz ekonomskih aktivnosti u lokalnoj i globalnoj ekonomiji.

    Kako se ističe, očekuje se da će u 2015. godini, doprinos aviokompanije povezanosti u vazdušnom prevozu putnika i robe povećati produktivnost srpske privrede za 690 miliona dolara, što odgovara broju od gotovo 32.000 radnih mesta i iznosi gotovo dva procenta BDP. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE