Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pogoršana ekonomska klima u Hrvatskoj

    Ekonomska klima u Hrvatskoj pogoršana je u avgustu, pritisnuta osetno pogoršanim očekivanjima u uslužnom sektoru, dok je u na nivou cele Evropske unije ostala gotovo nepromenjena, pokazao je izveštaj Evropske komisije.

    Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj skliznuo je u avgustu na 119,4 boda, s rekordnih 123,7 bodova koliko je iznosio u prethodnom mesecu, pokazuje izveštaj EK.

    Najviše su pogoršana očekivanja u uslužnom sektoru, uz pad odgovarajućeg indeksa za 9,6 bodova, na 11,6 bodova. Oslabio je i optimizam u industriji, čiji je indeks smanjen za 1,2 boda, na 1,5 bodova.

    Maloprodajni sektor prednjačio je poboljšanim očekivanjima, a pojačani optimizam iskazao je i građevinski sektor. Poverenje potrošača zadržalo se na nivou prošlog meseca, uz blagi rast odgovarajućeg indeksa, za 0,3 boda, na minus 21,3 boda.

    Na nivou EU, ekonomska klima u avgustu je ostala gotovo nepromenjena u odnosu na prošli mesec, budući da su poboljšana očekivanja u maloprodajnom, uslužnom i građevinskom sektoru, neutralizovala slabije raspoloženje u industriji.

    ESI je porastao za 0,4 boda, na 107,0 bodova. Pritom je podindeks koji meri raspoloženje u sektoru maloprodaje porastao za 3,3 boda, te za 2,6 bodova u sektoru usluga. Nasuprot tome, podindeks koji meri očekivanja u industriji pao je za 0,7 bodova, pokazuje istraživanje EK.

    U Komisiji izdvajaju pozitivne trendove u Velikoj Britaniji i Poljskoj, dve najveće privrede EU koje nisu u evrozoni. U odvojenom izveštaju, EK navodi da je indeks poslovne klime (BSI) u evrozoni ostao gotovo nepromenjen u odnosu na prošli mesec, kliznuvši za 0,2 boda, na 0,21 bod.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE