Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog čega je Serena Williams u žiži svetske javnosti?

    Serena Williams, najbolja teniserka planete, ove sezone osvojila je Australian Open, Roland Garros i Wimbledon. Sada je u žiži javnosti jer joj se pruža prilika da osvoji i US Open i na taj način kompletira četiri Gren slema u sezoni. Međutim, mediji mnogo više polemišu koliko su rasizam i seksizam uticali na to da Serena ne dobije zasluge za svoje rezultate.

    Serena Wiliams, najuspešnija američka sportiskinja – kako je američki mediji nazivaju, pod velikim je pritiskom da osvoji US Open koji je sada počeo. New York Magazine, The Guardian i drugi čitani mediji utrkuju se ko će više komplimenata da joj da, i ko će više da osudi javnost koji je gledaju samo kao “crno telo” a ne kao kompletnu ličnost.

    “Vrhunski tenis kakav pratimo na velikim turnirima mentalna je igra više nego fizička. Treba biti pametan, uporan, uspostaviti mentalnu ravnotežu i podići se i onda kada nema nade. Serenino glavno oružje je njena mentalna snaga a ne njeno telo.” pišu strani mediji i dodaju da fokusirajući se samo na njeno telo umanjujemo njenu veličinu kao sportiste. Rolling Stone je u jednom intervjuu sa Serenom išao dotle da je opisao kao “sagrađenu kao jedan od onih ogromnih kamiona koji mrve Volkswagen”.

    Iako mnogo kritika ide na račun njenog izgleda, podaci Ženske teniske asocijacije pokazuju da je viša u odnosu na prosečnu Amerikanku, ali niža od teniserki Capriati, Davenport i Venus, i ima manju kilažu od sve tri, kao i svaka prosečna odrasla Amerikanka.

    Međutim, tu spisku nepravednosti prema Sereni Williams nije kraj. Iako jedna od najboljih, na Forbsovoj listi najplaćenijih sportista tek je na 47. mestu.

    Manje zarađuje od lošije poziciorane teniserke – Marije Sharapove. Forbes je istraživao razlog i došao do zaključka da je u pitanju etničko poreklo, ili jednostavnije – boja kože. “Marija Sharapova zarađuje značajno više od Serene, a razlog je to što je bele rase, plava je i mršavija.” pišu mediji.

    Uz još mnoga otvorena pitanja kao što su – zašto su muški teniseri plaćeniji od ženskih i zašto lakše dolaze do sponzora, strani mediji daju podršku Sereni, i to baš sad kad je u punoj snazi – mentalnoj i fizičkoj. Nakon svega, možda joj ta tapšanja po ramenu nisu ni potrebna.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE