Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet stvari koje treba da znate ako planirate da budete freelanceri

    Ako ste zaposleni u nekoj firmi a planirate da budete i “sam svoj gazda” onda se dobro pripremite za taj put. Evo nekoliko stvari koje treba da imate na umu da ne biste sebe doveli do neuspeha.

    Dobro se raspitajte
    Pričajte sa drugim ljudima koji takođe rade “sami za sebe”. Krucijalno je da saznate njihova iskustva, čak iako ne radite u istoj oblasti industrije. Mnoga pravila ovakvog načina rada su univerzalna. Pitajte ih o njihovom načinu života – kada rade, koliko imaju slobodnog vremena, koje su mane freelance rada, gde su bolne tačke…

    Ako ne znate nikog u svojoj bližoj okolini, pitajte one za koje znate da rade freelance. Iznenadićete se koliko će biti voljni da podele (neka) iskustva sa vama. Radoznalost se isplati.

    Prvog klijenta tražite – odmah
    Pre nego što napustite stari posao ili planirate da čuvate novac, nađite svog prvog klijenta. Ne napuštajte posao ukoliko vas na drugoj strani ne čeka provereni projekat. Ako je ovo nemoguće, onda bi trebalo da imate ušteđen novac za naredna dva meseca dok ste bez posla.

    Ako ste ozbiljni u vezi s freelance radom, trebalo bi da ste već u poslu pre otkaza. Ako mislite da date otkaz pa tek onda tražite posao, možda ćete uvideti da to nije za vas.

    Mnogo je lakše ukoliko imate jake preporuke od klijenta za novi posao nego da krećete od nule. Takođe, ako ste stalno u grču i potrazi za novim klijentima, projektima ili poslom, možda će vam biti suviše stresno.

    Pripremite se da ćete puno raditi
    Freelance mnogi zamišljaju kao rad od kuće kad god i u čemu god vam odgovara, pa i u pidžami, bez stresnog odlaska na posao. Ali, freelance, i to uspešan, zapravo je veoma težak. Kako kažu oni koji rade na ovakav način – nikada više nisu radili nego kao freelanceri. Rad je konstantan, nekad se radi po ceo dan, noću, vikendima.

    Kada ste sami svoj gazda, vodite svoj posao, vi upravljate svojim uspehom. Vi ste solo-vozač koji krivicu za neurađeno može da svali samo na sebe.

    Ako vam se javljanje na telefon klijentu dok ste na odmoru ili često rad subotom popodne čini kao pakao, freelance možda nije za vas.

    Kažite „da“ mnogo puta, ali treba da znate kada da kažete „ne“
    Mnogi početnici preuzimaju puno posla, i to je dobra stvar. To znači da ste zauzeti, zarađujete novac, bezbeđujete i čuvate kontakte. Ali ponekad možete da zažalite. Ako ni na jedno od ovih pitanja ne možete da odgovorite sa „da“ onda najverovatnije ne bi trebalo da prihvatite posao:

    – Da li je posao dobro plaćen?
    – Da li posao otvara nove potencijalno unosne mogućnosti i kontakte za vaš posao?
    – Da li vas posao interesuje ili vam je izazovan?
    – Da li vam zaista treba taj posao?
    – Da li vam se posao uklapa u raspored?

    Uhvatite priliku
    Freelance rad neki opisuju kao surfovanje na morskim talasima. Treba da znate kada da skočite na prave i da pustite da vas ponesu. Nekad shvatite da ste na pogrešnom talasu koji vas vodi u pogrešnom pravcu, neki će vas podići visoko, a neki odvesti do obale.

    Savete je objavila bivša direktorka sektora za komunikacije u jednoj firmi, koja je dala otkaz da bi se bavila freelance radom. Uspešno je pisala, uređivala i radila kao konsultant. Nakon dugo godina rada za klijente, jedan od njih ponudio je posao sa punim radnim vremenom, koji i sada radi. 

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE