Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Auto gume od maslačka

    Nakon što su od korova proizveli automobilske gume, naučnici Fraunhofer Instituta za molekularnu biologiju i primenjivu ekologiju, u saradnji s velikim nemačkim proizvođačem pneumatika, započeli su pripreme za sadnju sirovine.

    Naime, "korov" je maslačak iz čijeg korena je moguće proizvesti sirovinu koja u potpunosti odgovara kvalitetima tradicionalnih sirovina. Ove godine posadiće sortu ruskog maslačka, koja ima značajno veći koren od najprisutnijeg, livadskog.

    Naučnici smatraju da će proizvodnja automobilskih guma od maslačka biti značajno jeftinija i ekološki prihvatljivija od dosadašnjeg načina proizvodnje.

    Za sada su sve proizvedene gume, koje su nazvali "Taraxa gume" (taraxacum – maslačak) namenjene testiranju i razvoju, a prve količine bi na tržište mogle da stignu već 2017. godine.

    Na gume ode i do 20 odsto goriva

    Na pneumatike odlazi čak 20 odsto goriva koje vozilo potroši, usled otpora kotrljanja samih guma i pritiska vazduha u njima, pokazali su rezultati istraživanja kompanije Goodyear.

    Naime, pneumatik se kotrljanjem deformiše i rasipa energiju, a tako izgubljena energija poznata je kao otpor kotrljanja koji neposredno utiče na potrošnju goriva. Ako pneumatik ima manji otpor kotrljanja, gubi manje energije i troši manje goriva, a time se smanjuju i emisije ugljen-dioksida.

    Jože Stružnik, generalni direktor prodaje kompanije Goodyear Dunlop Sava Tires, objašnjava da se pneumatici iz godine u godinu poboljšavaju i obuhvataju nove tehnologije koje omogućavaju manji otpor kotrljanja, a time i veću štedljivost.

    Pri odabiru pneumatika treba uzeti u obzir način vožnje i teren po kome se vozi, broj pređenih kilometara i slično. Takođe, potrebno je obratiti pažnju na mnoge karakteristike pneumatika koje su za vozača i njegovu sigurnost veoma važne.

    Osim toga, pri odlučivanju o kupovini pneumatika svakako treba proveriti i EU oznaku koja služi potrošačima i prevoznicima kao polazna tačka, a posle toga uzeti u obzir i druge karakteristike koje utiču na opšte performanse pneumatika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE