Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke će morati da nam objasne svaki trošak

    Prema Zakonu o platnim uslugama, banke će klijentima morati da obrazlože sve troškove i naknade koje im zaračunavaju, a klijenti će o svakom poskupljenju transakcija biti pismeno obavešteni najmanje dva meseca ranije.

    Od 1. oktobra svaki klijent banke u Srbiji dobijaće obavezni izvod sa svog tekućeg ili štednog računa, uz detaljno navedene troškove i naknade koje mu banka zaračunava.

    Uz to, ako banka planira da poskupi neku uslugu, o tome će klijenta morati da obavesti pismenim putem bar dva meseca ranije. Ovo su samo neke od izmena koje će se direktno odnositi na klijente banaka kada narednog meseca počne primena Zakona o platnim uslugama.

    Građane proteklih dana zbunjuju obaveštenja koja im preporučenim pismima, SMS porukama ili mejlovima šalju banke o početku primene ovog zakona. U skladu sa novim zakonom, banke su u obavezi da najmanje jednom mesečno dostave klijentu izvod o izvršenim transakcijama po platnim računima, rečeno je Novostima u UniCredit banci.

    Novim propisom stvoreni su uslovi za još efikasniji platni promet. Pored toga, Zakon obezbeđuje i veću transparentnost, jer sve naknade koje se klijentu naplaćuju moraju biti pojedinačno predstavljene na izvodu po računu. Izmene koje donosi novi zakon neće uticati na povećanje troškova održavanja tekućih i štednih računa.

    U Raiffeisen banci objašnjavaju da su Opštim uslovima poslovanja obuhvaćene informacije vezane za otvaranje i gašenje računa, platne transakcije, način njihovog izvršenja, kao i druge informacije vezane za ugovorni odnos.

    Tarifnik sadrži visinu naknada za sve pojedinačne transakcije, odnosno usluge koje banka pruža klijentu, ističu u ovoj banci. Ako klijent ne želi da prihvati nove opšte uslove poslovanja, može jednostrano da raskine ugovor u roku od tri meseca od dana primene ovog zakona.

    Novim zakonom o platnim uslugama predviđen je, praktično, viši nivo zaštite građana u vezi sa platnim uslugama koje koriste. Ovo se pre svega odnosi na detaljnije informacije koje su banke dužne da pruže građanima u vezi sa platnim uslugama koje koriste, rečeno je Novostima u NBS.

    Tako, u primerenom roku pre zaključenja okvirnog ugovora, banka je dužna da građaninu dostavi detaljne informacije o samoj banci, uslovima za korišćenje platnih usluga, kao i da obavesti klijenta o naknadama. Klijent će znati sve o kamatnim stopama i kursu po kom se menja valuta, o zaštiti platne kartice, ali i na koji način može da se izmeni ili prekine ugovor.

    Građanin ima pravo da u bilo kom trenutku raskine okvirni ugovor sa bankom bez otkaznog roka, osim ako je okvirnim ugovorom utvrđen otkazni rok, koji ne može biti duži od mesec dana. Banka ne može korisniku platnih usluga da naplati naknadu za raskid okvirnih ugovora, ističu u NBS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE