Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gatesovi izgubili spor s porodicom Bukard

    Švajcarska porodica Bukard, najveći deoničari kompanije Sika Group, sa 16 odsto udela i 52 odsto glasova, tvrdi da je postigla pravnu pobedu nad fondacijom Billa i Melinde Gates i Cascade Investmentom.

    Njihovo međusobno nepoverenje dobilo je pravni okvir kad su Gatesi i Cascade pokušali osujetiti planove prodaje ovog švajcarskog proizvođača industrijskih lepaka francuskoj multinacionalnoj korporaciji Saint-Gobain.

    Švajcarski sud potvrdio je kako je Sanit-Gobain stekao pravo kupovine deonica u vlasništvu porodice Burkard bez da su one ponuđene i javnim deoničarima. Takozvano "isključivanje" prilično je oštetilo poverenje fondacije Gates i Cascade, takođe deoničara Sike.

    Urs Burkard, predstavnik porodice, rekao je da je presuda samo ojačala njihovu volju da nastave s prodajom. Ali, sudsko rešenje neće sanirati problematiku same prodaje, poput brojnih pravnih izazova.

    Fondacija Bill i Melinda Gates, zajedno sa Cascade Investmentom, izjavila je kako planiraju da nastave braniti svoj udeo. Protive se nesmotrenim planovima za koje smatraju da koriste isključivo planovima porodice Burkard, odnosno Schenker-Winkler Holdingu i Saint-Gobainu.

    "Predložena prodaja nema strateškog smisla i uvreda je korporativnom upravljanju. Nije u interesu poslovanja Sika Groupa, zaposlenih, kupaca ili javnih deoničara", prenosi The Financial Times.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE